facebooktwittermail d

Kommuner fortsätter bojkott av Kronfågel

Ett fåtal kommuner som i våras slutade köpa kyckling av Kronfågel är fortsatt tveksamma till företaget. Nu hakar också norska matjätten Meny på och väljer att sluta sälja Kronfågels kyckling. 

Bild på ett paket kyckling från Kronfågel.
Kronfågel är en del av Scandi Standard och har 46 kontrakterade uppfödare som säljer sina kycklingar till företaget. FOTO: CECILIA PERSSON

Vårens rapportering om Kronfågels problem fick många kommuner att temporärt stoppa sina inköp från företaget. Efter Aftonbladets avslöjande att ett stort antal kycklingar kan ha klämts och skadats på väg till slakteriet i Valla skriver nu kycklingjätten till ATL att ett fåtal av kommunerna fortfarande är tveksamma och att samtal pågår med dessa.

Vilka kommuner det rör sig om vill Kronfågel dock inte gå in på.

ATL har sökt ansvariga på fyra av de kommuner som i våras gick ut och meddelade att de temporärt stoppar alla inköp från Kronfågel. 

En av dessa kommuner är Uppsala: 

”Vi har haft våra inköp stoppade sedan i våras och planerar att ha fortsatt inköpsstopp till dess att Kronfågel kan visa på att de uppfyller våra krav gällande djurskydd”, skriver Susanne Afzelius, verksamhetschef på Uppsala kommun, i ett mejl till ATL. 

Även Stockholms stad meddelar att de inte köper in några produkter från Kronfågel: 

”Vi har fortfarande inte godkänt Kronfågels produkter för inköp i vår organisation sedan i början av sommaren, när vi stoppade produkterna. Vi har en pågående dialog med Menigo och vi följer utvecklingen”, skriver Liselothe Engelgren, verksam inom upphandling och inköp i Stockholms stad till ATL.

Liselothe Engelgren.
Liselothe Engelgren, Stockholms stad. FOTO: PRIVAT

Norska Meny skickar tillbaka kyckling till Kronfågel

I dag meddelade också norska livsmedelskedjan Meny att de tar bort produkter från svenska Kronfågel från butikshyllorna. Det handlar om ett parti frysta kycklingfiléer som nu skickas tillbaka till Kronfågel. Beslutet fattades efter Aftonbladets avslöjande, som väckte frågan om osäkerheten kring behandlingen av djuren i Kronfågels verksamhet. 

– Meny accepterar inte att djur behandlas dåligt, säger Nina Horn Hynne, kommunikationschef på Meny, till Aftonbladet. 

Meny har över 180 matbutiker och är Norges största livsmedelskedja. 

I går meddelade Kronfågel och länsstyrelsen att flera av bristerna på slakteriet har åtgärdats och att fler förändringar är på gång. Men det hindrade inte Scandi Standards aktie (där Kronfågel ingår) från att sjunka med knappt en procent på Stockholmsbörsen.

LÄS MER OM KRONFÅGEL:

Fler problem upptäckta på Kronfågel – många brister åtgärdade

Lägre vinst för Kronfågel

Omfattande hygienbrister på Kronfågels slakteri

Maskinstrul på Kronfågel – kycklingar avblodades inte

Scandi Standards vd: "Bedyrar att kycklingarna inte upplevt något"

Göteborgs stad slutar köpa kyckling från Kronfågel

Uppsala stoppar alla inköp från Kronfågel

Stockholms stad: ”Blir sannolikt mer importerad kyckling”

Kycklinguppfödare om kommunernas stopp: ”Ett hyckleri”