facebooktwittermail d

Uppsala stoppar alla inköp från Kronfågel

Även Uppsala kommun stoppar nu alla inköp från Kronfågel, detta efter avslöjandena om att kycklingar har skållats levande på företagets slakteri utanför Katrineholm. Samtidigt medger ägaren Scandi Standard problem och ska vidta ”kraftfulla åtgärder”.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: PONTUS LUNDAHL TT

”Det här är väldigt allvarligt och får inte förekomma” säger Susanne Afzelius, verksamhetschef på Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun uppger i pressmeddelandet att de köper livsmedel för nästan 170 miljoner kronor varje år till kommunens skolor och flertalet av de kommunala äldreboendena. Vid kommunens upphandlingar ställs höga krav på djurskydd och kommunen har bland annat ställt specifika krav gällande att endast bedövade slaktmetoder ska användas

Samtidigt medger nu Kronfågels ägare Scandi Standard avvikelser i slakten.

”Både Kronfågel och Scandi Standard tar det inträffade på stort allvar och vidtar kraftfulla åtgärder för att återskapa förtroendet för processen kring hur vi hanterar våra djur”, säger Leif Bergvall Hansen vd på Scandi Standard i ett pressmeddelande.

Leif Bergvall Hansen, vd på Scandi Standard.
Leif Bergvall Hansen, vd på Scandi Standard. FOTO: SCANDI STANDARD

Dog inte direkt

Beskeden kommer efter att Aftonbladets granskande TV-program 200 sekunder avslöjat missförhållanden på slakteriet.

– Deras avlivningsprocedur fungerar inte, det var en annan del efteråt som skållade kycklingarna. Och då dog de inte direkt, utan det var ett jäkla tjatter och kackel, säger en före detta anställd i programmet.

– Avlivningen var ju inte det jag trott att den skulle vara, de var ju inte döda. Det syntes ju hur de sprattlade och hade sig i en bra stund, så länge jag såg dem, säger en annan före detta anställd.

Medger avvikelser

ATL har tidigare berättat om samma problem hos Kronfågel, något som lett till flera avvikelserapporter från veterinär och senare också till varning från länsstyrelsen.

– Jag kände inte till de här problemen. Men jag är övertygad om att Kronfågel går till botten med detta och agerar kraftfullt. Vi delar synen på djuromsorg. Det här måste fungera. Djuromsorgen kommer först, så enkelt är det, sa Henning Trozelli, kycklinguppfödare och ordförande i Kronfågels uppfödarförening till ATL då.

Henning Trozelli, kycklinguppfödare och ordförande i Kronfågels uppfödarförening.
Henning Trozelli, kycklinguppfödare och ordförande i Kronfågels uppfödarförening. FOTO: CECILIA PERSSON

Nyligen beslutade även Göteborgs stad om att stoppa inköpen från Kronfågel. Även Malmö och Karlstad har stoppat uppköpen, rapporterar lokala medier. Under fredagen meddelade även Kocklandslaget att de bryter med Kronfågel. ATL har sökt Leif Bergvall Hansen för en intervju. ATL har även sökt finansmannen Mats Qviberg, vars investmentbolag Öresund är största ägare i Scandi Standard.

LÄS MER: Maskinstrul på Kronfågel – kycklingar avblodades inte

LÄS ÄVEN: Göteborgs stad slutar köpa kyckling från Kronfågel