facebooktwittermail d

Göteborgs stad slutar köpa kyckling från Kronfågel

Efter att missförhållanden om avlivningsprocessen hos Kronfågel avslöjats väljer nu Göteborgs stad att omedelbart sluta köpa kyckling från bolaget.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: PONTUS LUNDAHL / TT

I början av månaden kunde ATL rapportera att Kronfågel trots stora investeringar i en maskin till slaktkedjan har problem med avlivningsprocessen. Flera kycklingar som inte avblodats har upptäckts och bolaget har förelagts med vite från länsstyrelsen. Det handlar om den nya stickmaskinen för att avbloda kycklingar som inte fungerar som tänkt.

På onsdagen publicerade Aftonbladet ett tv-program som visar på missförhållandena på Kronfågels slakteri i Valla. Efter Aftonbladets publicering har Göteborgs stad beslutat man att omedelbart slutar köpa kyckling från Kronfågel, det rapporterar Dagens Industri.

”Göteborgs stad har inget avtal direkt med Kronfågel, men Kronfågels produkter går att beställa bland annat till skolor och äldreboenden. Vi ser nu till att den möjligheten begränsas med omedelbar verkan. Det innebär att det i praktiken inte kommer att beställas produkter från Kronfågel från och med nu”, säger Gustaf Göthberg, ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden.

Vid Kronfågels slakterianläggning utanför Katrineholm har kycklingar skållats levande under en längre period och trots att Kronfågel, som ägs av börsnoterade bolaget Scandi Standard och köper in kycklingar från 46 kontrakterade uppfödare i Sverige, lovat att vidta åtgärder pågår det fortfarande.

Vidare visar granskningen i Aftonbladet på hur slakteriet haft hygieniska problem vilket har lett till smutsigt kött och smittoutbrott. Enligt länsstyrelsen är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren.

I början av maj sa Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Södermanland, till ATL att myndigheten ser allvarligt på de inträffade:

– Lagstiftningen är tydlig. Djur ska vara avblodade. Det är först då de är avlivade. Annars finns risken att de kan känna och vakna till.

Kronfågel kallar i ett pressmeddelande avvikelserna för ”oacceptabla misslyckanden som vi beklagar djupt och tar på största allvar”.

Scandi Standard är noterade på Stockholmsbörsen och backar i dag omkring 2 procent, rapporterar Dagens Industri.