facebooktwittermail d

Här är årets digitala ATL-favoriter

Bränsle- och elpriset, kriget i Ukraina, livet som lantbrukare och spännande maskiner – det är ämnen som engagerat ATL:s läsare under året som gått. 

Här är artiklarna och reportagen ni älskat allra mest på atl.nu.

Bränsle- och elpriset och spännande maskiner – det är ämnen som engagerat ATL:s läsare 2022.
Bränsle- och elpriset och spännande maskiner – det är ämnen som engagerat ATL:s läsare 2022.

Redaktionen rekommenderar

Här har redaktionen valt ut tre guldkorn från året som gått, som vi inte vill att du missar.

1. Roger Akelius köpte skog för 340 miljoner på ett halvår

För ATL valde fastighetsmiljardären att berätta om varför han väljer att investera i skog:

– Det handlar om en långsiktighet och en känsla av lycka. 

I november kunde ATL sen avslöja att Akelius fått nej på ytterligare köp av Länsstyrelsen i Jönköping.

Publicerad: 5 maj

Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson med sönerna Otto och Måns Åström
Britta-Karin StaffansdotterJakobsson driver en restaurang med ko-utsikt. Här med sönerna Otto och Måns Åström FOTO: ANN-KATRIN ÖHMAN

2. Hon öppnade restaurang – mitt i kornas ladugård

När priset på insatsvaror stiger och det är kristider för lantbrukarna så har Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson i Bälinge utanför Luleå flera ben att stå på. Sedan några år tillbaka driver hon en restaurang mitt i ladugården. Hit vallfärdar människor från när och fjärran.

Publicerad: 25 juni

3. Ny metod för utskotning kan spara stora mängder bränsle

Bestway är Skogforsks forskningsprojekt för att hitta den bästa vägen för utskotningen av virket. Vid avverkningar med flera avlägg kan metoden spara in upp till 17 procent av körsträckan. Bränslebesparingen kan i sin tur bli ännu högre när de mest komplicerade vägarna undviks.

Publicerad: 1 maj

Årets mest lästa artiklar

1. Dagsaktuellt diesel- och bensinpris

På atl.nu hittar du det dagsaktuella diesel- och bensinpriset. Att bränslepriset engagerat er läsare under året som gått är inte konstigt – priset vid pump har nått oanade höjder och fått allvarliga konsekvenser för lantbrukare runt om i landet.

Publicerad: Uppdateras löpande

2. Bonnakött i konkurs

I september gick småländska Bonnakött i konkurs. Genom föreningen, som startade 2004, marknadsförde medlemmarna Kravgodkänt nöt- och lammkött. Färre medlemmar, färre djur och minskat intresse för lokalproducerat ledde till avvecklingen.

Publicerad: 16 september

Den nya sträckningen av E22 mellan Lösen och Jämjö i Blekinge innebär att stora delar åkermark försvinner från en av Sveriges bördigaste slätter, Ramdalaslätten.
Den nya sträckningen av E22 mellan Lösen och Jämjö i Blekinge innebär att stora delar åkermark försvinner från en av Sveriges bördigaste slätter, Ramdalaslätten. FOTO: MARTIN GUSTAFSSON

3. Lantbrukare förlorar rätten till matjorden

Bygget av E22an mellan Lösen och Jämjö i Blekinge innebär att stora delar åkermark försvinner från en av Sveriges bördigaste slätter, Ramdalaslätten. Den viktiga matjorden med högt näringsvärde tillföll entreprenören Peab vilket upprörde lokala lantbrukare.

Publicerad: 23 juni

4. Klartecken till längre lastbilar på vägarna

Från den 31 augusti 2023 blir det tillåtet med 34,5 meter långa lastbilsekipage på delar av det svenska vägnätet. Åtgärden beräknas minska koldioxidutsläppen med 4 till 6 procent.

Publicerad: 4 september

5. Nu rusar elpriset – så blir det i vinter

Förutom bränsle är det energi som har varit årets snackis inom lantbruket. Det skenande elpriset kan bli spiken i kistan för animalieproducenter med hög förbrukning. I den här artikeln spådde elexperten vartåt priserna troddes barka i vinter.  

Publicerad: 8 september

David Hørlyck Nielsen som flyttat danskt griskunnande till Ryssland vill inte kommentera politik. Men allt tyder på att skandinaverna stannar.
David Hørlyck Nielsen som flyttat danskt griskunnande till Ryssland vill inte kommentera politik. Men allt tyder på att skandinaverna stannar. FOTO: BÖRGE NILSSON

6. Nordisk grisuppfödare hyllar ryska krigsveteraner

För nio år sedan berättade ATL hur David Hørlyck Nielsen byggde upp en toppmodern grisgård i Ryssland. Nu chefar han över 19 gårdar och hade i juli i år inga planer på att lämna landet. Tvärtom.

Publicerad: 25 juli

7. Matrisfub blir olagligt

Skogsstyrelsen förbjuder virkesmätning med matrisfub. Orsaken är enligt Skogsstyrelsen att det inte finns dokumenterade studier som visar att metoden klarar kraven på noggrannhet.

Publicerad: 27 augusti

8. Nytt fynd kan fasa ut rysk gödsel i Europa

I maj kom nyheten att LKAB hittat en ny fyndighet med mycket fosforrik malm. Enligt bolaget kan den motsvara all import av rysk fosformalm för hela Europa, vilket kan komma att förändra mineralgödselmarknaden i grunden.

Publicerad: 2 maj

9. Traktorekipage på bygge bröt mot lagen

I oktober stoppade polisen en lantbrukstraktor som körde på ett bygge i Mälardalen – ett ingripande som fick stora konsekvenser för såväl föraren som ägaren av traktorn eftersom ekipaget bröt mot lagen på flera sätt.

Publicerad: 31 oktober

10. Lurades i fräck kupp i samband med maskinköp

När företaget skulle köpa en ny maskin till gården blev ägaren lurad på över 800 000 kronor i vad som ser ut att ha varit ett sofistikerat fakturaupplägg.

Publicerad: 1 oktober

Utan hundarnas hjälp hade de inte kunnat ha kvar fåren, menar Ulf Ekholm. Här med tiken Padrona.
Utan hundarnas hjälp hade de inte kunnat ha kvar fåren, menar Ulf Ekholm. Här med tiken Padrona. FOTO: CECILIA PERSSON

Mest sedda tv-inslagen

1. Hans hundar krossar fönster för att skydda fåren

I stället för att lägga av med fåren efter rovdjursangreppet skaffade Ulf Ekholm boskapsvaktande hundar. Men hundhållningen kräver specialtillstånd – och fungerar bara för ett fåtal gårdar. ATL besökte Ulf Ekholm redan 2020 men inslaget var det mest sedda under året som gått.

 Publicerad: I november 2020 

2. Hemmabyggd skotare som tar sig fram överallt

En mindre skotare som tar sig fram överallt. Det har Peder Hermodsson i norra Skåne byggt och nu hoppas han någon maskintillverkare ska nappa på hans idé.

Publicerad: 3 november

3. Lilla Blå – ett unikt hemmabygge

Mattias Karlsson stod inför en förstagallring på 24 hektar. Han hittade ingen maskin som exakt passade hans behov, så han byggde en egen kombimaskin!

Publicerad: 11 januari

 

4. Han har satt kranen i nosen på sin John Deere

Tomas Andersson har lagt ner åtskilliga timmar och kronor på att förvandla sin John Deere 2850 till en skördare med aggregatet i fronten. ATL besökte honom när han plockat sina första björkar med ekipaget.

Publicerad: 14 januari

5. Höga elpriser gör brasved till lönsam sidoaffär

I spåren av de höga elpriserna höjs även priserna på brasved. För självverksamma skogsägare finns möjligheter att tjäna lite extra på att sälja ved – precis som familjen Andersson norr om Lund valt att göra.

Publicerad: 26 september

Årets mest lästa debattartiklar

1. ”I 50 år som bonde har jag följt experter – som ändrar sig”

Ett bestående minne av bondelivet är att det enda som är bestående är förändringar. Att expertisen byter uppfattningar är säkrare än att den har rätt, skriver Sven Jönsson i en välläst debattartikel.

Publicerad: 15 mars

2. ”Skogsstyrelsen försöker kuppa igenom ny rättspraxis”

I februari meddelade myndigheten sin ändrade syn på skogsägarens utredningsansvar i samband med skogliga åtgärder – men låt dig inte luras, skriver Martin Moraeus, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse.

Publicerad: 12 februari

3. ”Konkurrens på lika villkor för ett hållbart Sverige”

Skogsentreprenörerna klarar inte de höga bränslepriserna. Effekterna av reduktionsplikten drabbar en hel bransch hårt, skriver Kolbjörn Kindströmer, ordförande i Skogsentreprenörerna. 

Publicerad: 5 februari

4. ”Den gamla skogen ökar snabbt i Sverige”

På grund av dåligt faktaunderlag underskattas mängden gammal skog i Sverige. Den allmänna bilden är att den minskar, sanningen är att den ökar, skriver Peter Holmgren, Jonas Jacobsson och Tomas Thuresson.

Publicerad: 19 augusti

5. ”Risken har flyttats från skogsbolag till skogsentreprenörer”

Skogen har länge varit en av de mest långsiktiga verksamheter en tjänsteman eller en entreprenör har kunnat jobba inom. Men det har ändrats, skriver Ulf Sandström, ordförande, Mellansveriges Skogsentreprenörers Nätverk.

Publicerad: 13 juli