Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 2 juli

  Svar direkt: ATL fortsätter att skriva om Arla

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Hej Erik, och tack för den historiska bakgrunden till dagens Arla (Arla Foods).

  Sedan jag började bevaka mejeribranschen för ATL 2017 har jag blivit anklagad för både det ena och det andra. Att vilja se ett gårdsmejeri i varje by var en av de trevligare sakerna.

  I jobbet ingår att skriva mycket om Arla – det kanske största och viktigaste bolaget inom hela ATL:s bevakningsområde. Under våren har jag bland annat besökt Arlas innovationscenter utanför Århus, rapporterat om lyckade affärer på den brittiska marknaden och fortsatt att berätta om Arlas arbete på miljö- och klimatområdet.

  Men i jobbet ingår också att granska. Under våren kunde vi på ATL visa att den minskade invägningen i Arla Sverige och den ökade importen från Danmark förklarar nästan hela Sveriges försämrade självförsörjningsgrad på mejerisidan. En nyhet som blev citerad av fler andra medier.

  Läs mer: Arla betonar det svenska – men importen ökarLäs också: Arla svarar: Nedgången var väntad

  Efter tips från våra läsare gick vi vidare. Om nu efterfrågan på svensk mjölk blivit så stor – varför ökar inte produktionen? Finns det någon eller några som har satt marknadskrafterna ur spel? En kontroll bekräftade tipset: inköpare från handel och industri vill – precis som du skriver – köpa billigt och sälja dyrt. De är medvetna om marknadsledarens prismodell och hänvisar till Europapriser i förhandlingarna, trots att det handlar om svensk råvara.

  Läs mer: Konkurrenter kritiska mot Arlas prisstrategiLäs också: Arla: Folk köper inte svenskt som välgärning

  Detta är inte den enda tänkbara förklaringen till att priserna på svensk mjölk står och stampar och att invägningen fortsätter att minska. ATL har tidigare synat kostnader och intäkter i Norrmejerier respektive Falköping samt granskat Skånemejeriers och Lactalis roll i bråket om Herrgård, Grevé och Präst. Vi kommer att fortsätta berätta om nya typer av kontrakt – som Arlas nya specialmjölk – och om andra förslag som syftar till att öka intäkterna på svensk gårdsnivå.

  Oskar Schönning

  Ekonomireporter ATL

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen