Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni

  Bräcklig fred i ostkriget

  Den flera år långa striden om rätten till ostarna Herrgård, Grevé och Präst ser nu ut att vara över. Åtminstone för ett tag. Detta sedan stämman i Svensk Mjölk beslutat att mjölkbönderna i Skånemejerier ekonomisk förening ska få vara med och äga varumärkena.

   Rätten till varumärkena Herrgård, Grevé och Präst har varit föremål för en segdragen strid.
  Rätten till varumärkena Herrgård, Grevé och Präst har varit föremål för en segdragen strid. FOTO: Sven-Olof Ahlgren/TT

  – Det är den lösning som vi har kommit fram till och som vi har lyckats skapa majoritet för, säger ordföranden och Arlabonden Jonas Carlgren.

  Striden om de svenska ostklassikerna har pågått i närmare tio år och utkämpats i ett flertal juridiska instanser. Länge var konflikten hemlig. Men efter ett advokatbråk som genererat offentliga handlingar hos Justitiekanslern 2017, kunde ATL avslöja den konflikt som snabbt fick namnet ostkriget.

  Skånemejerier AB och den franska ägaren Lactalis hade ifrågasatt och utmanat rätten till de tre svenska ostklassikerna, framgick det av handlingarna.

  Senare urartade konflikten till ett rent bondebråk i Arlaledda organisationen Svensk Mjölk. Striden har bland annat gällt huruvida mjölkbönderna i Skånemejerier ekonomisk förening ska få vara med och äga rätten till Herrgård, Grevé och Präst efter att de sålt sin industri, Skånemejerier AB, till mejerijätten Lactalis 2012.

  – De här varumärkena har byggts upp av mjölkbönder under generationer. Det var olyckligt att de blev attackerade på det här sättet. Det har kostat väldigt mycket pengar samtidigt som vi hela tiden försökt hitta en lösning, säger Jonas Carlgren, som är styrelseordförande i Svensk Mjölk och företräder Arla.

  Sjunger ut

  För första gången kommenterar nu Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening, konflikten för ATL.

  – Det är alltid tröttsamt när det blir konflikter. Men vi har helt enkelt varit tvungna att bevaka ett intresse i detta. Det är positivt att vi kan få en lösning där vi kan fortsätta att producera de här ostarna med svensk mjölk.

  Hur ser er relation med Skånemejerier AB och Lactalis ut?

  – Vi har en affärsrelation, där vi producerar mjölken och de producerar ostarna.

  Ni delar ju namn med Skånemejerier AB och har också haft samma advokater i detta. Kan du förstå om det blir lite otydligt vad som är Skånemejerier ekonomisk förening och vad som är Lactalis?

  – För oss är uppdelningen tydlig och jag tycker att det är bra att produktionen av de här ostarna nu kan få en fortsättning, säger Anders Rolfsson.

  Ny falang

  Den nya uppgörelsen har formen av en så kallad sakutdelning av aktierna i ett bolag med namnet Svenska Ostklassiker AB. Bolaget äger rätten till Herrgård, Grevé och Präst och licensierar ut dem på marknaden.

  Ägandet i det nya bolaget baseras på mjölkinvägning i Sverige, vilket gör att Arla har fått ett majoritetsägande. Samtidigt tillverkar Norrmejerier och Skånemejerier AB tillsammans mest av ostarna, poängterar Ulla Bergström, ordförande för Norrmejerier.

  – Det här gör att vi som utvecklat stora ostaffärer känner en stor osäkerhet, säger hon.

   Norrmejeriers ordförande Ulla Bergström.
  Norrmejeriers ordförande Ulla Bergström. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Därför hade Norrmejerier och Skånemejerier lämnat in en gemensam motion till stämman i Svensk Mjölk om ett aktieägaravtal för att reglera inbördes rättigheter och skyldigheter.

  – Jag har stridit hela tiden för att få till ett sådant här avtal. Nu är risken att det blir nya konflikter framöver. Vi känner till exempel inte att Arla är garanter för att det ska vara svensk mjölkråvara i ostarna, säger Ulla Bergström.

  ”Början på slutet”

  Som ATL tidigare berättat så har mjölkproduktionen inom Arla förflyttats allt mer från Sverige till Danmark, där Arla också har sitt säte. Samtidigt har importen av dansk mjölk till Sverige ökat – främst i form av ost.

  – Vi skulle ha velat ta den här överenskommelsen lite längre, till exempel för att garantera att de här ostarna för all framtid ska innehålla svensk mjölk. Rent teoretiskt skulle ostarna nu kunna göras på dansk mjölk, säger Anders Rolfsson.

  Jonas Carlgren upplyser å sin sida om att Skånemejerier motionerade om att ostarna skulle kunna göras på utländsk mjölk på stämman 2013. Han säger att det är en juridisk tolkning som legat bakom avslaget av ett aktieägaravtal.

  – Det är juridiken som sätter ramarna i det här.

  Vad säger du om att Herrgård, Grevé och Präst skulle kunna göras på dansk mjölk?

  – Vi vill ju bygga de här varumärkena och en av hörnstenarna är ju att de görs på svensk mjölk.

  Är det här slutet på ostkriget?

  – Det är kanske början på slutet. Eller början på något nytt. Det är min absoluta förhoppning att det nya bolaget Svenska Ostklassiker AB med full kraft kan koncentrera sig på att stärka och utveckla varumärkena Präst, Herrgård och Grevé, säger Jonas Carlgren.

  Ägandet i Svenska Ostklassiker AB

  Arla: 67,90 procent

  Skånemejerier ek för: 15,35 procent

  Norrmejerier: 7,65 procent

  Falköping: 8,08 procent

  Gäsene Mejeriförening: 1,02 procent

  Enligt Norrmejeriers Ulla Bergström tillverkar Norrmejerier i dagsläget 25 procent av Herrgård, Grevé och Präst. Skånemejerier ekonomisk förening har enligt Ulla Bergström uppgett att de levererar mjölk till 33 procent av tillverkningen och Falköping har uppgett sex procent. Eftersom Gäsene inte har någon produktion av de aktuella ostarna innebär det att Arla bör producera ca 36 procent.

  Källa: Svensk Mjölk och Norrmejeriers ordförande Ulla Bergström

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen