facebooktwittermail d

Mer registrering för minskade utsläpp

Av miljöskäl kan det bli utvidgad registreringsplikt för arbetsmaskiner.

FOTO: MIKAEL MARKLUND

Mer registrering för minskade utsläpp

Regeringen vill ha bättre möjligheter att kontrollera hur mycket växthusgaser och luftföroreningar som kommer från till exempel traktorer, grävmaskiner och truckar. Transportstyrelsen ska därför titta på en utökad registreringsplikt för vissa maskiner för att skapa "bättre möjligheter till styrning, kontroll och uppföljning" av utsläppen. Myndigheten ska också titta på hur en sådan åtgärd kan utformas och finansieras.

Uppdraget, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna samt Centerpartiet och Liberalerna, är en del av regeringens klimatpolitiska handlingsplan och det ska vara klart senast 1 oktober 2022.

FOTO: SKOGFORSK

Sverigepremiär för Volvos elmaskiner

Köparna av L25 Electric kommer bland annat att finnas hos teknik- och miljöintresserade jordbrukare, säger Fredrik Askling på Swecon, till ATL.

Men också hos entreprenadföretag.

– Speciell de som har kunder som kräver nollutsläpp. Och de blir bara fler. Samt, i och med att den är helt tyst i sig, för jobb i miljöer där det inte ska bullras i onödan. Och den ger ju också möjlighet att köra inomhus i en helt ny utsträckning.

Läs mer om L25 Electric och ECR25 Electric här.

FOTO: ROTOTILT

Sveriges Åkeriföretag sågar maxviktsförslaget

Gör om och gör rätt! Sveriges Åkeriföretag menar att Trafikverkets och Transportstyrelsens förslag till ändringar i Trafikförordningen kan leda till stora förluster.

– Förhoppningsvis drar man tillbaka det och lyssnar mer på lastbilstillverkarna och åkeriföretagen. Men går det igenom blir det fördyringar för de som redan köpt tyngre ekipage för BK4-vägnätet. Inte minst gäller det skogstransporterna, säger Mårten Johansson, tekniskt ansvarig på Sveriges Åkeriföretag till ATL.

Läs hela artikeln här:

Mer om BK4-problematiken:

Nytt förslag vill minska maxvikten

Olönsamt med 74 ton

Utbyggnaden av vägnätet fortsätter gå långsamt

FOTO: MOSTPHOTOS

Volvo CE och Rototilt blir partners

Nu kan Volvo CE leverera grävmaskiner förberedda för Rototilts tiltsystem. Partnerskapet gäller på samtliga marknader, först ut är grävarna EC250 och EC300.

”Entreprenörerna ställer högre krav på att få en bra, enkel och fungerande integration mot grävmaskinen för den tiltrotator man väljer, och är det dessutom integrerat med grävmaskinen i övrigt blir det en riktigt bra lösning. Kort sagt – en lösning som svarar upp mot kundernas behov på ett bra sätt”, säger Markus Olofsson, försäljningschef för svenska marknaden hos Rototilt i ett pressmeddelande.

Volvo har sedan en tid ett liknande avtal med Rototilts konkurrent Steelwrist.

FOTO: MOSTPHOTOS

Säkerhetspris till Skogsåkarna

Skogsåkarna har tilldelats priset Årets säkerhetsinitiativ av Stora Enso. Bolaget, som har ett 50-tal lastbilar och en årsomsättning på 250 miljoner kronor, får priset för att man snabbt tog fram ett koncept för säkrare lastning samt valde säkrare, men längre vägar, för transport av ett parti lövmassaved som var torr, gammal och spröd.

"För oss är säkerheten en stor och viktig del i vardagen då det i arbetet vi utför finns många riskfyllda moment. Vi vill ju att både våra chaufförer och de som finns runt omkring oss där vi arbetar ska komma hem helskinnade varje dag. Vi pratar ofta om risker som finns och hur vi på bästa sätt ska hantera dem för att undvika olyckor och skador", säger Maria Gustafsson, transportansvarig på Skogsåkarna i ett pressmeddelande.

FOTO: MAN

Ny tungviktare från MAN

Nya MAN TGX Lion S har en motoreffekt på 510 till 640 hästkrafter. Invändigt är den bland annat utrustad med körfältbyte- och svängassistent och helljusassistent samt en digital 12,3 tums instrumentering som enligt tillverkaren ska säkerställer en optimal arbetsmiljö.

•••

Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? Gå bara in på atl.nu/nyhetsbrev och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag.