facebooktwittermail d

Solcellerna som är som vanliga takpannor

Tesla har dragit i gång produktionen av sina solcellstakpannor. Tanken är att företagets paneler ska vara en ersättning för vanliga takpannor.

Inledningsvis kommer företaget att förse sina kunder som har betalat 1 000 dollar i reservationsavgift för att bli först ut med den nya taklösningen, skriver Reuters.

Tesla, som även säljer elbilar och en rad andra produkter, avslöjade sina solcellsplaner i oktober 2016, och har för avsikt att sälja panelerna under Tesla-varumärket.

Solpanelerna särskiljer sig från många konkurrenter genom att de har samma utseende som vanliga takpannor. På så sätt ska taket bli mellan tio och 15 procent billigare än ett ordinarie tak med traditionella solpaneler, enligt Tesla.

LÄS ÄVEN: Kartan som visar var solceller fungerar bäst

Flera materialval

Som om det inte vore nog lovar företaget även att solcellspannorna, som är tillverkade i glas, ska vara så tåliga att de håller hela husets livslängd. På företagets svenska hemsida erbjuds flera olika utseenden, från släta strukturer till mer traditionella toskanska takpannor.

För den som vill dimensionera takpanelerna efter husbehovet finns det även möjlighet att köpa paneler utan solceller. Dessa har samma utseende från gatan och kan med fördel användas på de partier av huset som annars skulle ge en låg elproduktion.

Tidigare har Tesla aviserat en internationell expansion för solcellspannorna under 2018. Men med tanke på att produktionsstarten fick skjutas på framtiden är en inte alltför vild gissning att även den internationella lanseringen skjuts upp något. Ambitionen var från början att panelerna skulle börja skeppas redan i somras, men detta fick skjutas på framtiden på grund av finjusteringar i produktionen.

Tillverkningen har förlagts till företagets fabrik i Buffalo, New York.

Premium: Solceller lönsam investering för företaget

LÄS ÄVEN: Solenergi lagras på lantbruk

LÄS ÄVEN: Ny tejp ger billigare solceller

LÄS ÄVEN: Bygger vindkraftstorn i trä

LÄS ÄVEN: Mejerijätte storsatsar på solpaneler

LÄS ÄVEN: Tjuvar stal Åkes solpaneler