Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 oktober 2017

  Bygger vindkraftstorn i trä

  Med ett modulsystem av limträ ska det gå att göra billigare och högre vindkraftstorn. År 2020 ska ett 150 meter högt torn stå klart.

   Vindkraftstorn i trä kan byggas högre än konventionella ståltorn.
  Vindkraftstorn i trä kan byggas högre än konventionella ståltorn.

  Företaget Modvion har tagit fram ett modulsystem för att bygga vindkraftstorn av limträ. Fördelen är att man kan man bygga högre torn till lägre kostnad och att man också förenklar transporterna av tornen utan att överskrida maxbredder på vägarna, något som i dag är ett problem.

  Nu går Energimyndigheten tillsammans med bland annat Moelven Töreboda, Metsä Wood och Rise in med 4,6 miljoner kronor i Modvions utveckling. Det är ett första steg till en kommersialisering.

  I projektet ska man till en början bygga ett 30 meter högt vindkraftstorn som en prototyp vid Chalmers testplattform. Det ska stå klart 2019. Året därpå ska man bygga ett 150 meter högt torn.

  Med högre torn når man högre vindhastigheter samtidigt som man kan ha större rotorblad.

  DEBATT: Elcertifikat utan krav på samhällsnyttaPREMIUM: Miljardförlust för vindkraftenLÄS MER: Ny tejp ger billigare solceller

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen