Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2017

  Miljardförlust för vindkraften

  Vindkraftsbranschen är i allvarligt ekonomisk kris och förlorar miljarder. Det visar ATL:s unika genomgång av bokslut från vindkraftsbolagen. Allra värst ute är de lantbrukare som satsade runt 2010.

  – Det är och har varit mycket tufft för de som investerade tidigt, säger Mattias Wondollek på Svensk vindenergi.

  Systemet med elcertifikat har gjort att utbyggnaden av förnybar energi blivit billigare i Sverige än i andra länder. Kunderna, inte minst lantbrukare med hög elförbrukning, har sluppit höga kostnader.

  I Sverige har i stället producenterna, inte minst lantbrukare som var tidigt ute och satsade på turbiner för 25 till 30 miljoner kronor, fått ta en stor del av kostnaden för energiomställningen.

  Allt rasade

  ATL har med hjälp av upplysningsföretaget Syna tittat på ekonomin för alla aktiebolag som är registrerade under SNI-kod 35110 Generering av elektricitet och som har frasen ”vind” i sitt företagsnamn.

  Analysen visar att efter goda år 2011 och 2013 så rasade allt 2014. Medan intäkterna var 3,7 miljarder var kostnaderna inklusive avskrivningar 7,1 miljarder kronor. Den samlade förlusten blev 1,5 miljarder kronor.

  Och 2015 blev ännu värre när de samlade intäkterna minskade och utgifterna ökade. Förlusten blev 2,1 miljarder kronor.

  Än så länge har en stor del av årsredovisningarna som gäller 2016 inte lämnats in till Bolagsverket, men att döma av de som lämnat in har lönsamheten inte blivit bättre.

  Räknade med intäkt

  De som har drabbats allra värst är de som byggde när det var som dyrast. De räknade med en samlad intäkt på över 700 kr/MWh för lönsamhet. Men tvärtemot vad alla trodde har priserna sjunkit kraftigt. De senaste fem åren har medelpriset varit drygt 400 kr/MWh. Och så ser det ut att fortsätta.

  Utbyggnaden av vindkraften har trots lägre priser fortsatt. Nya investerare med lägre avkastningskrav och nya effektivare verk gör att projekten går att räkna hem med dagens samlade elpris. Vilket gör att elcertifikatspriset pressas nedåt.

  – De som gick i bräschen för utbyggnaden ska ha en stor eloge, de ska inte straffas för att de gjorde något gott, tycker Mattias Wondollek.

  Mindre stöd

  Svensk vindenergi har bland annat föreslagit att nya vindkraftverk ska få allt mindre i stöd, vilket skulle öka konkurrenskraften för de äldre. Men hittills utan framgång.

  – Vi har inte gett upp hoppet att finna lösningar för tidiga investerare men vi måste finna lösningar som kan få ett brett politiskt stöd, säger Mattias Wondollek.

  Vindkraften byggs ut kraftigt

  * Åren 2017-2020 är en prognos

  Källa: Svensk vindenergi

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen