Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 oktober 2017

  Ny tejp ger billigare solceller

  En ny svenskutvecklad tejp kan minska mängden silver i solpanelerna, och därmed sänka tillverkningskostnaden. Nu är produkten på väg ut på marknaden.

  FOTO: Marcus Frennemark

  Den nya produkten uppmärksammas i tidningen Ny Teknik, och är utvecklad av Stockholmsföretaget JB Ecotech. Tejpen har förmåga att leda strömmen mellan cellerna, något som man i dag använder silver till. Med tejpen kan mängden silver i varje solcell reduceras med 25–50 procent, vilket i förlängningen leder till billigare solpaneler.

  LÄS ÄVEN: Solceller bra för företaget

  Som ATL tidigare skrivit kan investeringar i solpaneler redan vara en bra affär för många lantbrukare, och med den nya tekniken kan priserna i bästa fall minska ytterligare. Totalt sett räknar företaget med att tillverkningskostnaden för solpanelerna kan sänkas med tio procent tack vare den nya tekniken.

  Tejp gör moduler blyfria

  Dessutom gör tejpen att det blir möjligt att tillverka solcellsmoduler helt utan bly, samtidigt som tillverkningsprocessen går snabbare eftersom den reducerar antalet produktionssteg.

  – Vi ser ingen skillnad i funktion mellan konventionellt tillverkade solcellsmoduler och de som har tillverkats med vår tejp. Så man behöver inte göra avkall på någon prestanda, säger Jonas Buddgård, grundare och vd på JB Ecotech till Ny Teknik.

  Tejpen kommer nu att säljas till olika paneltillverkare via ett finskt företag.

  LÄS ÄVEN: Tjuvar stal Åkes solpanelerLÄS ÄVEN: Kartan som visar var solceller fungerar bästPREMIUM: Därför ratar Volvo elteknikenPREMIUM: Abonnemang nya tidens melodi

  Relaterade artiklar

  Till toppen