Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 mars 2017

  Tjuvar stal Åkes solpaneler

  Hjälshammar.

  40 solcellspaneler har stulits under en nattlig räd utanför Värnamo.

  Åke Eiborn i Hjälshammar, Värnamo, trodde inte sina ögon när han kom ut på gårdsplanen i förra veckan. Någon hade skruvat ner alla 40 solcellerna och transporterat bort dem under natten.

  Lastbilen hade kommit över en åker och lastat bytet som väger runt 800 kilo.

  – De har säkert varit här och rekat och sett vad de behöver för verktyg. Stölden kan vara gjord på 15-20 minuter, säger Åke Eiborn som är pensionär.

   Åke Eiborn tyckte att det var kul att ta elströmmen från solen. Det tyckte tjuvarna också som stal 40 solcellspaneler bara 60 meter från huset.
  Åke Eiborn tyckte att det var kul att ta elströmmen från solen. Det tyckte tjuvarna också som stal 40 solcellspaneler bara 60 meter från huset. FOTO: Per Österman

  Är ovanligt

  Solcellerna var monterade på markställningar bara 60 meter från huset och försörjer det med el.

  Bernth Nyberg, på Aktiv Sol i närbelägna Nöbbele, har sålt panelerna till Eiborn.

  – Värdet på materialet är väl 80 000 kronor, totalt 100 000 kronor med installation, säger Bernth Nyberg och konstaterar att denna typ av stölder är extremt ovanliga.

  – Själva nedmonteringen har skett efter konstens alla regler. Man har lossat skruvförband och delat på elkablar, inte klippt, och inte förstört platsen, berättar han.

  Han la ut information om stölden på Facebook. Inlägget har nu delats 17 000 gånger.

   Åke Eiborn planerar att installera larm på sin nästa solcellsanläggning.
  Åke Eiborn planerar att installera larm på sin nästa solcellsanläggning.

  Ska installera larm

  De flesta solceller monteras på tak men markmontering blir allt vanligare, speciellt för större anläggningar, eftersom det blir billigare. Dessutom kan man rikta panelerna rakt i söderläge.

  – Det säljs redan idag solceller på auktionssajter så det lär vara fullt möjligt att sälja dessa. Vi är ensamma återförsäljare av Perlight Solar i Sverige så om man springer på några sådana solceller kan man ju alltid slå oss en signal för då kan det vara stulet gods, säger Bernth Nyberg.

  Stölden täcks av försäkringen och nya paneler är på gång. Men de nya kommer att få larm och bultar som inte går att skruva loss.

  LÄS ÄVEN: Här fungerar solceller bäst

  Vanligare i Tyskland

  Bara två större stölder av solceller har rapporterats i Sverige tidigare. Men i Tyskland är de desto vanligare.

  Hösten 2014 stals 137 solcellspaneler till ett värde av drygt 300 000 kronor från Arvika solkraftspark. Bytet vägde 2,6 ton. Stölden gjordes innan parken börjat producera el. I november samma år gjordes ett nytt stöldförsök vilket misslyckades. Lastbilen körde fast.

  Sommaren samma år stals 39 moduler från Västerås solcellspark. Panelerna vägde 900 kilo.

  I Tyskland är fenomenet däremot vanligare. I en artikel i den tyska affärstidningen Handelsblatt från december 2016 berättas att organiserade ligor genomfört 33 stölder i nordöstra Tyskland. Några nationella siffror finns inte men polisen uppskattar antalet stölder till ett sextiotal i hela Tyskland under 2016.

  LÄS ÄVEN: Solpaneler på vägbana

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen