Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 januari 2017

  Här fungerar solceller bäst

  Allt fler kommuner erbjuder i dag detaljerade tjänster som visar hur förutsättningarna för solenergi ser ut där du bor. På flera av sidorna går det till och med att klicka runt på fastigheten och göra enkla beräkningar.

   Kommunala solkartor kan ge en fingervisning om solcellspotentialen där du bor.
  Kommunala solkartor kan ge en fingervisning om solcellspotentialen där du bor. FOTO: Torbjörn Esping

  Som svar på det ständigt ökande intresset för solenergi erbjuder allt fler kommuner och energibolag i landet öppna karttjänster där besökarna kan studera solenergipotentialen på sina tak.

  LÄS ÄVEN: Fyra tennisplaner med solpanel

  Enkelt att klicka runt

  Ofta använder tjänsterna signalfärger som rött och blått för att visa hur förutsättningarna ser ut. På så sätt kan besökarna få en första fingervisning om hur lönsam installationen kan bli. Men på flera av tjänsterna går det även att klicka runt på sin fastighet för att få upp mer detaljerad information kring den förväntade produktionen. På flera av sidorna kan man även göra enklare beräkningar genom att anpassa installationsytan.

  LEDARE: Förnyelsebar energi chans för lantbruket

  3D-modeller

  Tjänsterna bygger ofta på väderdata från SMHI som kombineras med datormodeller som är uppritade i 3D. På så sätt kan man även få en bild av hur solinstrålningen ser ut på olika delar av taket. Däremot får man tänka på att beräkningarna ofta inte tar hänsyn till andra faktorer som skuggning från träd och skorstenar.

  22 kommuner

  Branschföreningen Svensk Solenergi listar hittills 22 kommuner och stadsdelar som erbjuder den här typen av karttjänster. Men med en enkel sökning på ”solkarta” på internet går det att få fram ännu fler alternativ. Tyvärr erbjuder inte alla kommuner detaljerad information för lantbruksfastigheter.

  LÄS ÄVEN: Solladdning i fickformatEXTERN LÄNK: Länk till Svensk Solenergis sida om solkartor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen