Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 oktober 2017

  Abonnemang lantbrukets nya betalmodell

  Automatiseringsgraden i lantbruket har tagit ny fart med digitaliseringen, och möts av samma utveckling som i andra branscher. I stället för att sälja traditionella produkter väljer allt fler att erbjuda tjänster och abonnemang.

  På seminariet Smart farming på Vreta Kluster presenterades en uppsjö av tekniska produkter som ska öka avkastningen och ge en säkrare arbetsmiljö. Gemensamt för många tekniker som kommer är att de har varit dyra att utveckla och därmed får ett högt slutpris. Därför tittar allt fler tillverkare på andra betalmodeller.

  LÄS OCKSÅ: Digitalisering ger säkrare skördar

  Ett exempel är Linköpingsföretaget Agricam som har utvecklat en kameralösning för att upptäcka juverinflammation. Lösningen består av två kameror som monteras på en strategisk plats, exempelvis i anslutning till en sluss, och som slår larm redan vid tidiga tecken på sjukdom.

   Moocall larmar när kon är redo för kalvning.
  Moocall larmar när kon är redo för kalvning. FOTO: Moocall

  Betalar per analys

  Abonnemangslösningar har hittills varit vanliga inom precisionsodlingen, men börjar nu även leta sig in i andra tekniksegment. Leverantörerna lockar ofta med fördelar som fri service och överblickbara kostnader. Ellinor Eineren, som är vd på Agricam, tror att det nya sättet att ta betalt kommer att tilltala bönderna.

  – Vi har räknat på vad sjukdomarna kostar lantbruket, och vad de kan spara in på den här tekniken. Utifrån den kalkylen har vi sedan tagit fram en betalmodell där man betalar för en per analys per ko och dag. Vi sticker ut huvudet och säger att om vi inte levererar resultat kommer vi heller inte ta betalt, säger Ellinor Eineren.

  Kalvningslarm

  Men det finns exempel på fler teknikinnovatörer inom lantbruket som utmanar pryl- och ägandetänket genom att leverera en tjänst.

  LÄS MER: Allt du behöver för att driva mjölkgården

  När irländska Moocall utvecklade sin kalvningstjänst valde man att paketera in lösningen i form att abonnemang. Apparaten är lika sinnrik som enkel. Produkten monteras på den dräktiga kons svans och slår sedan larm via sms i god tid när kon är redo att föda, vilket sker genom att mäta kons svansföring.

   För den som vill kan Leif Anderssons säkerhetslösning även inredas med förlossningshjälpmedel och kalvbox.
  För den som vill kan Leif Anderssons säkerhetslösning även inredas med förlossningshjälpmedel och kalvbox. FOTO: Privat

  På sikt kan även gratiskulturen, det vill säga konsumenternas ovilja att betala för digitala tjänster, ställa krav på flexibla lösningar, tror Ellinor Eineren. Men kanske blir genomslaget inte lika stort på hårdvarusidan som på mjukvarusidan, fortsätter hon.

  – Men i slutändan finns det alltid någon som måste betala. Så att kalla det för gratistjänster är så klart missvisande, säger hon.

  På seminariet Smart farming handlade dock inte allt om abonnemang och digitala lösningar. Fokus på arbetsmiljö kan vara nog så viktigt och på det temat redogjorde Leif Andersson för sin uppfinning som han började utveckla efter en tragisk dödsolycka. Produkten monteras på fronthydrauliken på traktorn och gör det sedan enkelt att fånga in kor på fältet. Genom att fixera kon i boxen är det inga problem att arbeta säkert i fält, vilket även uppskattas av veterinärkåren.

   Med Agricam går det att hitta redan tidiga tecken på juverinformation.
  Med Agricam går det att hitta redan tidiga tecken på juverinformation. FOTO: Agricam

  Andra smarta lösningar

  • DeLaval Herd Navigator tittar på ämnen i mjölken för att se om korna är dräktiga eller sjuka. Från systemet skapas larm- och rådlistor samt diagram över hur korna mår.

  • Samma företag har även utvecklat ”Body Condition Scoring BCS”, ett kamerasystem som objektivt hullbedömer djuren vid en sluss för att hitta rätt ekonomiska utfodring, vilket ska resultera i en bättre djurhälsa. Via ett diagram är det enkelt att identifiera djur som avviker från mängden.

  • Hencols djurvåg ska bidra till en smartare djuruppfödning. Nötköttsproduktionen har i dag en låg automatiseringsgrad, och vägningen kräver ofta betydande administration. I Hencols djurvåg väger djuren sig själva i stallet eller på betet. Från systemet genereras sedan en slaktprognos med slutpunkt för varje individ.

  • Moving Floor, djurboxen som rengör sig själv. Finns för nöt och gris.

  LÄS MER: Favoriter tappar marknadsandelarSE MER: Nya Valtran mest sedda tv-inslagLÄS OCKSÅ: Låt roboten göra jobbetLÄS OCKSÅ: Tusen uppkopplade får i NorgeLÄS OCKSÅ: Därför ratar Volvo elteknikenLÄS FLER artiklar om teknik

  Relaterade artiklar

  Till toppen