facebooktwittermail

Nya hästköttskandalen - 66 anhållna

Europol anhöll på söndagen 66 personer som medverkat i det nätverk som sålt otjänligt hästkött för användning i livsmedel i Europa. Köttet innehåller bland annat läkemedelsrester.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Man har också beslagtagit lyxbilar och fastigheter samt fryst bankkonton efter en omfattande utredning. Det är en ny hästköttsskandal som rör ett stort antal europeiska länder, rapporterar irländska Agriland.

– Vi har i dagsläget ingen information om att något av hästköttet ska ha kommit in i Sverige, men vi följer det här noga. Om, och i så fall när, vi får sådan information kommer vi att vidta åtgärder, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till ATL.

Hon menar att det är stor skillnad i dag mot hästköttskandalen 2013.

– Vi har mycket bättre informationsvägar och närmare mer utvecklat samarbete mellan länderna. Det finns flera system i dag som kan ta hand om den här typen av händelser, säger Louise Nyholm.

ATL har tidigare i år skrivit om att 25 personer anhållits i Spanien för handel med hästkött. En av dem var Jan Fasen, en av huvudpersonerna i den stora hästköttskandalen 2013, då bland annat Dafgårds lasagne visade sig innehålla hästkött. Personerna anhölls sedan det upptäckts att handeln med olagligt hästkött hade fortsatt.

Nu har man genom internationellt samarbete lyckats spränga det kriminella nätverk, som trots rättsliga processer 2013, fortsatt handeln. Nätverket har slaktat ett stort antal hästar i Spanien och Portugal.

LÄS OCKSÅ: Ovisst om olagligt hästkött nått Sverige

Djuren var enligt utredningen inte godkända för mänsklig konsumtion. Bland annat rör det sig om sjuka och i många fall medicinerade hästar, som fått nya falska papper och vars kött sålts som livsmedel. Hästarna i utredningarna från båda köttskandalerna rapporterats har varit i väldigt dåligt skick, och ibland redan döda när de anlänt till slakterierna.

Köttet har efter slakt skickats vidare till ett stort europeiskt köttföretag i Belgien som exporterar hästkött.

– Det är en stor business det här. De slipper kostnaden för destruktion och får betalt för köttet, ibland får de även betalt av hästägaren, säger Louise Nyholm.

Tillslag gjordes förutom i Spanien och Portugal, i Frankrike, Portugal, Italien, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

De inblandade anklagas för djurplågeri, urkundsförfalskning, övergrepp i rättssak, brott mot allmänhetens hälsa, pengatvätt och delaktighet i kriminell organisation, skriver Agriland.

Som ATL tidigare skrivit om, har man nyligen slagit till mot ett slakteri i Sverige för att de handlat med hästkött som inte var godkänt som livsmedel.

LÄS MER: Gustavskorvs vd om olagliga hästköttet

LÄS MER: Anlitad nödslakt avlivade fel häst

PREMIUM: Dyrt att avliva häst och destruera kroppen

PREMIUM: Folke 86 - en klippa i vallskörden

PREMIUM: Många alternativ på liten gård

PREMIUM: Tonåringarnas idé sparar tid och bränsle