Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 april 2017

  Tonåringarnas idé sparar tid och bränsle

  BORRBY.

  Uppfinningsrikedom lönar sig. Det lärde sig fyra elever från Bollerup naturbruksgymnasium. Deras egenkonstruerade balresare sparar både arbetstid och diesel.

   Bildtext 1: De unga entreprenörerna från vänster: Ola Anderberg, Ted Lundgren, Emil Persson, Tim Lundgren.
  Bildtext 1: De unga entreprenörerna från vänster: Ola Anderberg, Ted Lundgren, Emil Persson, Tim Lundgren. FOTO: Jonatan Jacobson

  Tvillingbröderna Tim och Ted Lundgren växte upp på en mjölkgård utanför Borrby på Österlen.

  När de arbetade med pressning av ensilagebalar irriterade de sig på att maskinen var tvungen att stanna varje gång en bal skulle släppas av. Så när de i höstas påbörjade kursen i företagande och entreprenörskap vid Bollerup naturbruksgymnasium var det enkelt att komma på en affärsidé.

  – Sitter man och pressar balar en hel dag så blir det jobbigt att behöva stanna hela tiden. Vår tanke var att komma på något som skulle underlätta i det arbetet, säger Tim Lundgren.

  Kom på lösning

  Tillsammans med skolkamraterna Emil Persson och Ola Anderberg började bröderna att skissa på en lösning. Rundbalspressen som används på Lundgrens gård är av märket Krone Comprima. För att få den att rulla under arbetet behövde eleverna konstruera en balresare till maskinen som hade hjul istället för stödben. Efter mycket planerande och en del svetsarbete fick de fram en bra modell.

  – Det svåraste var att få till vinkeln på hjulet som gör att balen släpps av rätt. I början skar fälgen sönder balplasten så vi provade oss fram tills det fungerade, säger Emil Persson.

   Bildtext 3: Att få till rätt vinkel på balresarens översta hjul krävde tålamod.
  Bildtext 3: Att få till rätt vinkel på balresarens översta hjul krävde tålamod. FOTO: Jonatan Jacobson

  Bal på rätt köl

  Genom uppfinningen sparas både arbetstid och bränslekostnader in. Stopptiden på tio sekunder per bal försvinner och uppfinningen ser också till att balarna ställer sig på plattsidan.

  Därmed sparas mer arbetstid när det även blir enklare att plocka upp balarna med balklon.

  För att få godkänt i kursen måste två exemplar säljas. Priset är satt till 5000 kronor och en balresare är redan såld. En spekulant har också visat intresse för exemplar nummer två.

  – Vi gör inte detta för att tjäna pengar men det känns roligt att komma på något som faktiskt fungerar, säger Ted Lundgren.

   Bildtext 4: När gymnasiestudierna är avklarade planerar gruppen börja jobba omgående. Från vänster: Ted Lundgren, Emil Persson, Ola Anderberg, Tim Lundgren.
  Bildtext 4: När gymnasiestudierna är avklarade planerar gruppen börja jobba omgående. Från vänster: Ted Lundgren, Emil Persson, Ola Anderberg, Tim Lundgren. FOTO: Jonatan Jacobson

  Bra kurs

  Kvartetten tycker att kursen i företagande har varit givande och de har bland annat lärt sig om hur mycket planering och kalkylerande som krävs för att driva ett företag. Bröderna Lundgren skaffade F-skatt redan som 18-åringar och förutom arbetet hemma på gården har de jobbat med snöröjning. Eleverna som går i tredje ring har inga planer på att bli professionella uppfinnare i framtiden. Men fler smarta lösningar kan det säkert bli tal om.

  – Dyker det upp något problem i vardagen så är det ju bra att kunna åtgärda det. Det är nog så i det här yrket, du måste vara lite påhittig som lantbrukare, säger Tim Lundgren.

  FAKTA BOLLERUP NATURBRUKSGYMNASIUM

  Bollerup är en stiftelsedriven gymnasieskola där cirka 250 elever utbildar sig inom lantbruks- eller hästnäringen.

  Över 55 procent av Skånes lantbrukselever utbildar sig på skolan.

  Maskinparken består av cirka 30 traktorer och arealen uppgår till 720 hektar varav 480 hektar ingår i växtföljden.

  Källa: Bollerup naturbruksgymnasium

  Läs mer:

  Bondeuppfinning ska hjälpa vid brandsläckningPrisad uppfinning gör hjulbytet säkrareSvårt att nå ut med innovativt verktyg

  Relaterade artiklar

  Till toppen