Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2017

  Ett alternativt jordbruk blev räddningen

  När Annika och Robert köpte sin gård i Närkes Kil, strax utanför Örebro, visste de redan från start att den var för liten för traditionellt jordbruk. Men det hindrade dem inte. 20 år senare, lever de på sitt alternativa jordbruk och planerna att växa sig ännu större finns.

   Med denna utsikt från gården är det inte konstigt att företaget fick sitt namn. Långt där borta skymtar Kilsbergen.
  Med denna utsikt från gården är det inte konstigt att företaget fick sitt namn. Långt där borta skymtar Kilsbergen. FOTO: Pia Gyllin
   Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström driver och äger tillsammans företaget Blåbergen som har flera olika inriktningar.
  Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström driver och äger tillsammans företaget Blåbergen som har flera olika inriktningar. FOTO: Pia Gyllin

  Vad gör man när det är på landet man vill bo och ser sin framtid, men när gården man fastnat för är för liten för att leva på? Jo, då startar man spa, pub och restaurang på gården. I dag går det bra för familjen Hübbinette Sundström, men det har varit några rejält ekonomiskt tuffa år.

  – Vi hade båda andra heltidsjobb när vi flyttade hit. Målet för oss var att skapa en kompletterande verksamhet till lantbruket, säger Annika.

   Det är många tacksamma gäster som besökt gården genom åren.
  Det är många tacksamma gäster som besökt gården genom åren. FOTO: Pia Gyllin

  Fick idén på resa

  Sedan 2004 driver hon gårdens spa i den gamla drängstugan från 1800-talet. Närkes Kil ligger vid fotänden av Kilsbergen i Närke och därför var företagsnamnet Blåbergen givet.

  – När vi sålde vår livsmedelsproduktion med ekologiska groddar 2013 började vi fundera på vad vi skulle göra, berättar Annika.

  Under en resa till Barcelona som Annika gjorde tillsammans med ett gäng vänner uppstod idén, makarna skulle ju producera cava. Vid hemkomst drog diskussionerna i gång och i juni 2014 öppnade man pub och restaurang.

   I dessa två lappkåtor finns det möjlighet för sammanlagt tolv personer att sova. Här brukar gästerna sova så gott som aldrig förr.
  I dessa två lappkåtor finns det möjlighet för sammanlagt tolv personer att sova. Här brukar gästerna sova så gott som aldrig förr. FOTO: Pia Gyllin

  – Jag är intresserad av öl och eftersom min fru kör med offentliga deadlines var det bara att börja brygga. Från start hade vi två sorter, i dag har vi sex stycken, bland annat ipa och ale, säger Robert.

  Går jämt upp

  Paret märkte att det går trots rejäl satsning i både tid och pengar.

  Efter flera år med stora investeringar börjar man nu gå plus minus noll. Spadelen som har funnits i 13 år går jättebra och med puben och restaurangen provar man sig fortfarande fram.

  – Det är fjärde säsongen i år och den delen är vår största investering utöver grogården som vi sålde 2013, säger Robert.

   Det gäller att ha tydliga skyltar på gården så att alla besökare hittar rätt.
  Det gäller att ha tydliga skyltar på gården så att alla besökare hittar rätt. FOTO: Pia Gyllin

  Spadelen byggde paret upp på intjänade pengar och har därför skyndat långsamt. Investeringen i puben landade på cirka en och en halv miljon kronor och de tre senaste åren har varit avgörande.

  – Vi jobbar oerhört hårt och tar inte ut lön för all tid vi lägger ner. Det finns ju alltid något att göra, är det inte praktiska saker på gården så är det skrivbordsgöra. Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar per vecka det blir, säger Annika.

  Lockar artister

  Men satsningen har burit frukt. I år står artister som The Boppers, Top Cats och Östen med Resten på Blåbergens scen och allt fler människor hittar hit.

   I festlokalen i övre delen av ladan brukar det vara fullt med folk när det är arrangemang.
  I festlokalen i övre delen av ladan brukar det vara fullt med folk när det är arrangemang. FOTO: Pia Gyllin

  – Rekordet sattes i fjol när Martin från Idol spelade hos oss. Då var det 650 personer på plats, men vi har möjlighet att ta emot upp till 1000 personer på området, säger Annika.

  Vad framtiden ger vet paret inte, men viljan att satsa mer mot företag och konferens finns. De får många förfrågningar, men än så länge är det sommarhalvåret som gäller.

  – Det är en härlig miljö här ute och vi pratar om att isolera pubdelen och slå ut en vägg mot maskinhallen för att kunna dela av för konferensgäster. Det är tufft att hitta lönsamhet på vanliga pubkvällar, säger Robert.

   Robert brygger ölen, i dag har man sex stycken sorter. Annika är med och provsmakar.
  Robert brygger ölen, i dag har man sex stycken sorter. Annika är med och provsmakar. FOTO: Pia Gyllin

  – Det är det där med att bygga ut puben med fler sittplatser och slippa vara så väderberoende som vore något, säger Annika.

  Vill erbjuda mer

  I dag finns tolv sovplatser i de två kåtorna på gården, men viljan finns att kunna erbjuda fler sovplatser och fullständiga konceptet för till exempel bröllop.

  – Större evenemang, det är nog framtiden, avslutar Annika.

  LÄS MER: Så går gården runt med få djurLÄS OCKSÅ: Andelsjordbruk vill samla flerLÄS MER: Forsa gård bygger nytt efter branden

  Familjen Hübbinette Sundström

  Annika och Robert, samt döttrarna Emma och Lisa som är 19 respektive 17 år.

  Djur på gården: Hund, katt, två getter och två hästar.

  Verksamheter: Spa, pub, restaurang, möjlighet till övernattning, femkamp samt entreprenadverksamhet inom skog, montage och gräv.

  Annika är även ute på företag och masserar, samt leder vattengymnastik.

  Odlar: Spannmål

  Fritid: Robert gillar att åka längdskidor och erbjuder även kurser i längdskidåkning. Annika tar gärna hundpromenader, sjunger i kör och leder gymnastik i bygden. Om de ska kunna koppla bort jobbet helt måste de komma bort från gården.

   Givetvis har varje sort sin egen tapp.
  Givetvis har varje sort sin egen tapp. FOTO: Pia Gyllin

  Företag

  Bolagsform: Både AB och enskild firma. Spa-, pub- och restaurangdelen är AB, medan gården är enskild firma. Gården hyr ut till AB:et.

  Ägare: Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström

  Antal anställda: Två stycken timanställda på cirka 50-75% i spa-delen. Fem kockar på timanställning, två i servisen och så dottern Lisa som i år är husmusiker. Vi större arrangemang tillkommer tio personer till.

  Omsättning: 2,6 miljoner kronor i AB, 350 000 kronor i enskild firma.

  Resultat: 130 000 kronor i AB, 30 000 kronor i enskild firma.

  Vinstmarginal: 8,6 procent

  Areal: Brukar 30 hektar mark och 37 hektar skog.

  Storlek på investering: I puben investerade man cirka en och en halv miljon kronor.

   På denna scen har flera stora artister uppträtt och det går inte att klaga på miljön och utsikten.
  På denna scen har flera stora artister uppträtt och det går inte att klaga på miljön och utsikten. FOTO: Pia Gyllin

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen