Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars 2018

  Uppsägningar på danskt slakteri

  140 anställda får gå när Danish Crown stänger nattskiftet på slakteriet i Ringsted.

  Orsaken är att allt fler danska smågrisar exporteras i stället för att födas upp på hemmaplan.

   Färre grisar till slakt på danskt slakteri.
  Färre grisar till slakt på danskt slakteri.

  Grisbranschen i Danmark kämpar sedan flera år med att behålla de danskfödda grisarna inom landet. Omkring en tredjedel av smågrisarna går på export, främst till Tyskland och Polen. De grisarna slaktas sedan och säljs av konkurrenter till Danish Crown, DC.

  DC försöker komma till rätta med problemet, som leder till sämre kapacitetsutnyttjande och i förlängningen sämre betalningsförmåga för det bondeägda företaget. I fjol antog DC en tillväxtplan som skulle öka slaktgrisuppfödningen inom landet. Så blev det också, och slakteriet i Ringsted nyanställde och startade ett extra skift så att bandet rullande dygnet runt.

  Kan vara tillfälligt

  Men tillförseln av slaktgrisar stannade vid två procent mot förväntade fem procent. Därför bestämde styrelsen för DC att stänga nattskiftet från 1 juni i år och att säga upp 140 av de cirka 900 anställda vid anläggningen. Kanske är det bara ett tillfälligt stopp. Prognoser pekar på ökad tillförsel till hösten och att antalet grisar som slaktas i Danmark trots allt ska kunna öka med 300 000 i år.

  LÄS MER: Priset för slaktsvin höjsPREMIUM: Går från grisfötter till grynPREMIUM: Så mycket tjänar en dansk grisföretagare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen