Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2017

  Gyllene tider för dansk gris

  Herning, Danmark.

  Dansk grisnäring står på topp ekonomiskt. 2017 blir ett rekordår tack var exporten. Men priskurvan är redan på väg att vända ned igen.

   Erik Larsen, ordförande för Landbrug og Fødevarer Svineproduktion.
  Erik Larsen, ordförande för Landbrug og Fødevarer Svineproduktion. FOTO: Ejgil Lihn, pressbild

  Det är feststämning när den danska grisbranschen kongressar i Herning. Och det fanns miljoner skäl att fira. Affärerna går som smort.

  En genomsnittlig dansk grisföretagare kan förvänta sig ett rörelseresultat på 1,7 miljoner danska kronor (cirka 2,2 miljoner svenska kronor) enligt en prognos från Landbrug og Fødevarer, LF.

  Man får gå tillbaka till 2001 för att hitta en motsvarande lönsamhetsnivå.

  Lantbruksexporten drar in 160 miljarder

  Exportaffärerna fortsätter att växa. Den samlade lantbruksexporten förväntas dra in mer än 160 miljarder danska kronor till det danska folkhushållet.

  Men det väntar bistrare tider. Grispriset är på väg ner och har redan fallit med nästan två kronor sedan toppnoteringen i våras.

  Dagens notering från marknadsledande Danish Crown är 9,80 danska kronor kilot och det är på den nivån prognosmakarna förväntar sig att det priset ska ligga under 2018.

  Ökad produktion

  Bakom det internationella prisfallet finns ökad produktion i länder som USA och Brasilien där produktionskostnaderna är lägre än i Danmark.

  Men danskarna sitter inte overksamma. De kan och vill inte konkurrera på världsmarknaden med lägst produktionskostnader. De ska konkurrera med djurvälfärd och livsmedelssäkerhet.

  – De kommande tio åren ska vi öra allt för att bli världsledande på att producera till de mest krävande konsumenterna, säger Erik Larsen, ordförande för LF Svineproduktion.

  FOTO: Ann Lindén

  PREMIUM: Försvara den goda hälsosituationen bland lantbruksdjuren

  Danska utmaningarna

  Utmaningarna för dansk grisproduktion är bland annat att släppa suggan lös i grisningsboxen fyra dagar efter grisningen samt att låta smågrisarna ha knorren kvar utan att detta ska leda till svansbitning senare i produktionen.

  Detta är krav som belönas ett hjärta (tre hjärtan är högsta nivå) och merbetalning i den djurvälfärdsmärkning som lanserades i danska butiker i maj.

  I dag finns det 1 500 suggor som producerar efter dessa krav, men ett stort antal lantbrukare står redo att fylla på när marknaden är redo.

  PREMIUM: Här testas tio grisboxar för högre djurvälfärd

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen