Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj

  Nya missförhållanden på Arlagårdar

  Fallet i Hälsingland var inte unikt, visar Uppdrag granskning, som har gått vidare med sin kartläggning av missförhållanden på kött- och mjölkgårdar i Sverige.

  Av 210 gårdar med missförhållanden levererar 38 mjölk till Arla. På listan hittas också förtroendevalda inom LRF.

   Uppdrag granskning har gått vidare med sin kartläggning av missförhållanden på kött- och mjölkgårdar i Sverige.
  Uppdrag granskning har gått vidare med sin kartläggning av missförhållanden på kött- och mjölkgårdar i Sverige. FOTO: ATL

  Efter den uppmärksammade granskningen ”Arlagården” har SVT:s Uppdrag granskning begärt ut förelägganden om gårdar som jobbar med mjölk- eller köttproduktion från Sveriges länsstyrelser. Reportrarna fick fram att 210 gårdar förra året hade fått ett föreläggande för att brister i djurskyddet.

  38 av dessa 210 gårdar levererar mjölk till Arla. På listan hittas också sex förtroendevalda i LRF:s regionstyrelse och kommungrupper. Något som Palle Borgström tar till sig av.

  ”Förtroendevalda inom LRF ska föregå med gott exempel. Vi tar till oss av de uppgifter ni presenterat och ska diskutera eventuella åtgärder”, svarar Palle Borgström i ett mejl till SVT.

  Läs mer: LRF-företrädare tar time out från sina uppdragLäs också: Jordbruksverket: Torkan inte bakom brister på köttgårdar

  I programmet berättas det om överfrusna vattenkällor och grava missförhållanden där djuren har lidit brist på både foder och veterinärvård. Gödselförorenade djur med ”pälslösa områden och rodnader”, döda kalvar i ströbädden och som varken hade uppmärksammats eller flyttats, är två exempel som nämns i programmet.

  ”Vid kontrolltillfället framgår att kon som behövde veterinärvård, samt fyra av de sju kalvarna hade självdött. Ingen veterinär hade tagits dit”, lyder ett annat exempel.

  ”En marginell företeelse”

  Bilden som kablas upp rör om i hjärtat på både LRF:s ordförande Palle Borgström och Arla Sveriges vd Patrik Hansson, som båda intervjuas i programmet.

  Ändå väljer Palle Borgström att kommentera fallen som en marginell företeelse i programmet.

  – Det är 210 fall, men av alla de gårdar som finns är det inte den generella bilden, säger Palle Borgström i programmet, och förklarar att han fortfarande tycker att det rör sig om enstaka fall.

  Här kan du läsa en längre intervju med Palle Borgström om programmet.

  Arla: ”Vårt kvalitetssystem har brustit”

  Många av gårdarna är köttproducenter, men där återfinns också 38 gårdar som levererar mjölk till Arla.

  – Vi inser också att vårt kvalitetssystem har brister som vi nu måste åtgärda, svarar Patrik Hansson, Arla Sveriges vd.

  I programmet får han även svara på varför Arla inte gör som Uppdrag granskning, och begär ut föreläggandena som en del av sitt kontrollsystem. Men något sådant samarbete existerar inte på det här sättet i dag, enligt Patrik Hansson.

  – En av tio gårdar har brister och det kan bero på djuromsorg men också dokumentation. Då går vi in och kontrollerar om de gårdarna. Och då brukar de flesta problem vara lösta. Problemet är de två procent av alla våra gårdar som får återkommande problem, och där har vårt kvalitetssystem signifikant brustit, säger Patrik Hansson i programmet.

  Efter den första granskningen har gården som figurerar i programmet sålts, liksom flera av djuren, medan andra gick till slakt.

  Se hela programmet från Uppdrag granskning här.

  Läs mer: Arla – Kontrollsystemet har falleratLäs även: Hård kritik mot Arla: ”Ingen som helst självkritik”

  Relaterade artiklar

  Till toppen