Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari

  Arlagården såld – till styrelseledamot i Arla

  Nu är den omtalade Arlagården, som uppmärksammades i SVT:s Uppdrag granskning, såld. Köpare är mjölkbonden Jan-Erik Hansson och hans söner Henrik och Johan Rosenqvist.

   Jan-Erik ”Janne” Hansson är ledamot i Arlas styrelse och driver Vallens gård med 1 000 mjölkkor.
  Jan-Erik ”Janne” Hansson är ledamot i Arlas styrelse och driver Vallens gård med 1 000 mjölkkor. FOTO: Marion Palm

  Kontraktet på försäljningen av den omtalade Arlagården skrevs förra veckan enligt advokat och rekonstruktör Håkan Jansson.

  – Det var ett flertal intresserade med i budgivningen, men nu är gården såld till en mjölkbonde i området, säger han.

  Nu kan ATL berätta att det är mjölkbonden Jan-Erik ”Janne” Hansson, som är ledamot i Arlas styrelse och driver Vallens gård med 1 000 mjölkkor, som köpt gården tillsammans med sina söner Henrik och Johan Rosenqvist. Varken Janne Hansson, sönerna eller rekonstruktören vill svara på vilket pris de köpte gården för. Men i en värdering av gården från 2018 som ATL har tagit del av bedömdes marknadsvärdet då ligga på 25 miljoner kronor.

  – Gården har ett bra läge. Det här köpet ger rätt förutsättningar för oss att bygga ut vår verksamhet och ta den ett steg längre, säger Janne Hansson till ATL.

  Hur har du resonerat kring köpet med tanke på din position i Arlas styrelse?

  – Jag upplyste presidiet och affärsledningen om att jag var intresserad av att köpa gården och steg därför åt sidan i alla diskussioner som rörde gården.

  – Ibland får man stiga åt sidan och gör man det i rätt ordning och informerar i tid är det inga konstigheter. Jag tycker inte man kan säga att man ska låta bli att göra affärer på grund av rollen i styrelsen. I stället handlar det om att vara väldigt öppen och informera kring det som sker.

  Läs mer: Hård kritik mot Arla: ”Ingen som helst självkritik”Läs även: Nu slaktas stort antal kor från mjölkgårdenArlas svar: Patrik Hansson – Kontrollsystemet har fallerat

  Blir en växtodlingsgård

  Gården har 304 hektar mark varav majoriteten är åkermark. Planen är att Janne Hansson och hans söner tar över gården den 9 mars.

  – Då ska vi städa upp på gården för det finns en del underhåll att göra, säger Henrik Rosenqvist.

   – Som det ser ut nu kommer vi inte ha några djur där till att börja med, säger Henrik Rosenqvist.
  – Som det ser ut nu kommer vi inte ha några djur där till att börja med, säger Henrik Rosenqvist. FOTO: Privat

  Han berättar att gården kommer att fungera som en driftsenhet och att de till en början ska odla vall och spannmål på gården.

  – Som det ser ut nu kommer vi inte ha några djur där till att börja med, men sen får vi se vad framtiden har att ge.

  Janne Hansson äger redan mark i närområdet och enligt Henrik Rosenqvist kommer de med den nya investeringen att bli självförsörjande på foder.

  – Vi har behövt köpa in spannmål tidigare, men det kommer vi inte att behöva göra nu.

  Tidigare har de brukat cirka 1 250 hektar. Köpet av Arlagården innebär ett tillskott på 250 hektar odlingsmark.

  Hur ser du på att gården är så pass omtalad?

  – Det är inte positivt på sitt sätt. Men vi ser det här köpet som en möjlighet för oss med marken och gården som brukningscentrum, säger Henrik Rosenqvist.

  Djur, maskiner och fordon ingår inte i köpet utan kommer att säljas separat, uppger advokat och rekonstruktör Håkan Jansson. Han beräknar att det kommer bli klart inom ett par veckor.

  ATL har sökt säljaren men inte fått svar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen