Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 januari 2020

  Arlabonde utreds för misskötsel av djur

  I ett uppmärksammat program av SVT:s Uppdrag granskning anklagas en mjölkbonde för att vid upprepade tillfällen ha misskött sina djur grovt.

  – Självklart ska det inte se ut så här på en gård, säger Heléne Gunnarson, vice ordförande för Arla Foods, till ATL.

   SVT:s Uppdrag gransknings program ”Arlagården” publicerades på onsdagen.
  SVT:s Uppdrag gransknings program ”Arlagården” publicerades på onsdagen. FOTO: ATL

  37 anmälningar om misskötta djur sedan 2010 och 17 kontroller av länsstyrelsen på samma tid. Lantbrukaren som anmälningarna riktats mot står i fokus i SVT:s Uppdrag gransknings program ”Arlagården”, som publicerades på onsdagen (29/1).

  Programmet inleds med ett klipp där två mjölkkor går ute på bete samtidigt som reportern säger: ”Så här vill Arla att vi ska tro att korna har det i deras Bregottfabrik. Men så ser det inte ut överallt. På den här gården är verkligheten en helt annan.”

  Ägaren av mjölkgården har sedan 2016 anmälts 23 gånger, vilket lett till att myndigheten vid fem av totalt åtta kontroller bedömt att det funnits problem med djurhållningen på gården. Vid två kontroller 2018 upptäckte länsstyrelsen brister som ledde till beslut om föreläggande. Det handlade om överbelagda boxar, gödselförorenade djur och en kalv med underhull.

  Detta ärende är nu avslutat då länsstyrelsen anser att bristerna åtgärdats.

  Titta på: Uppdrag gransknings program här

  Ovanligt många anmälningar

  I många av de handlingar från länsstyrelsen som ATL har tagit del av har uppgifter sekretessbelagts och maskerats. Det som är aktuellt i ärendet just nu är två kontroller som gjordes hösten 2019, då länsstyrelsen fattade beslut om föreläggande. Vilka brister som kontrollerna pekar på går inte att se – inga handlingar som upprättats efter juli 2019 får lämnas ut på grund av förundersökningssekretess. Det beror i sin tur på att gårdsägaren sommaren 2019 polisanmäldes för misskötsel av djur och ärendet är under utredning av åklagare.

   Bild från Uppdrag Gransknings reportage ”Arlagården”. Enligt Sveriges Television visar bilden förhållandena på gården i reportaget.
  Bild från Uppdrag Gransknings reportage ”Arlagården”. Enligt Sveriges Television visar bilden förhållandena på gården i reportaget. FOTO: SVT

  I registerutdrag från länsstyrelsen framgår att man gjort en uppföljande kontroll i januari i år och här har det enligt Jenny Larsson, enhetschef på länsstyrelsen i Gävleborg, också konstaterats brister.

  Är det ovanligt att en gård anmäls så här många gånger?

  – Vi har fått in ovanligt många anmälningar mot den här gården. Men generellt behöver inte många anmälningar betyda att det alltid finns brister i en djurhållning, säger Jenny Larsson.

  Arla: Tråkigt för hela branschen

  I programmet får tittaren se en film som uppges ha spelats in på gården i december 2019. Filmerna visar överbelagda boxar, djur med gödselpålagringar och magra kor. Uppdrag granskning låter flera veterinärer kommentera bilderna och de riktar skarp kritik mot djurhållningen.

  Det framgår tydligt att det är en Arlagård det handlar om. Trots det väljer Arla att inte medverka i programmet, men bolaget uppger att man under en tid stängde av leveranser från gården på grund av brister.

  – Man blir ledsen när man ser de här bilderna. Självklart ska det inte se ut så här på en gård, säger Heléne Gunnarson, vice ordförande för Arla Foods, till ATL.

  Hur tror du att detta påverkar bilden av svensk mjölkproduktion?

  – Självklart kan det påverka, men vi vet ännu inte hur mycket. Det är väldigt tråkigt för hela branschen. Det blir fel när man lyfter fram en gård. I programmet lyfter man upp att ”de flesta gårdarna sköter sig”, men det känns väldigt orättvist och ledsamt för de som gör ett bra jobb.

   Heléne Gunnarsson, vice ordförande Arla Foods.
  Heléne Gunnarsson, vice ordförande Arla Foods. FOTO: Christel Lind

  Varför valde ni att inte medverka i programmet?

  – Vi har 2 500 medlemmar i Arla. Vi tycker inte att vi kan gå ut och diskutera ett enskilt fall i tv.

  Arla har nu, efter en extern revision av läget på gården, kopplat på lantbrukaren för leverans av mjölk igen.

  LRF i kontakt med gårdsägaren

  Hösten 2019 kom LRF Gävleborgs omsorgsgrupp i kontakt med lantbrukaren som är i fokus i onsdagens Uppdrag granskning. Lotta Zetterlund är ansvarig för gruppen och hon har varit i kontakt med mjölkbonden. Hon säger att de har stöttat lantbrukaren och försökt hjälpa till att rätta till de brister som behöver åtgärdas.

  – Vi har inte möjlighet att handgripligen göra insatser, men vid överbeläggning kan vi hjälpa till att se till att djur kommer i väg till slakt eller få i väg kalvar som behöver flytta till slutuppfödning.

  I Uppdrag granskning säger LRF att förbundet inte kan kommentera det enskilda ärendet. Men nu skriver LRF i ett pressmeddelande att man ska ta initiativ till en branschgemensam översyn för att upptäcka och förhindra eventuella fall av djurvanvård tidigare. Förbundsordförande Palle Borgström säger i pressmeddelandet att ”enskilda företagare behöver snabb hjälp så att djur inte drabbas”.

  ATL har sökt den utpekade gårdsägaren för att denne ska få ge sin bild, men lantbrukaren har valt att inte medverka.

  Läs också: Ledare: ”En onyanserad svartmålning av djurhållare”Titta på: Uppdrag gransknings program här

  Fakta: Anmälningar och kontroller sedan 2010.

  Sedan 2010 har länsstyrelsen tagit emot 37 anmälningar mot gårdsägaren. Det har lett till 17 kontroller från länsstyrelsen. I många av anmälningarna är innehållet maskerat och inga handlingar som upprättats från och med juli 2019 lämnas ut med hänsyn till förundersökningssekretess.

  ATL har tagit del av samtliga handlingar från 2016. Sedan dess har länsstyrelsen genomfört åtta kontroller på gården och vid fem av dessa har brister konstaterats.

  2010: Två kontroller genomförs.

  2011: En kontroll.

  2012: Tre kontroller genomförs.

  2013: En kontroll.

  2014: En kontroll.

  2015: Inga kontroller.

  2016: En planerad kontroll gjordes. Inga brister uppmärksammades.

  2018: Fyra kontroller genomförs. Vid två av dem konstateras brister. Delar av innehållet i kontrollrapporten är maskat, men bristerna handlar om överbelagda boxar, gödselförorenade djur, en kalv med underhull samt att godtagbar ventilation saknades där de yngsta kalvarna hålls.

  2019: Två kontroller genomförs. Båda med brister.

  2020: En uppföljande kontroll görs. Brister konstateras.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen