Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari 2020

  Hård kritik mot Arla: ”Ingen som helst självkritik”

  Reaktionerna efter veckans Uppdrag granskning där en Arlagård anklagas för vanvård är många.

  – Det här skulle aldrig ha behövt hända, säger lantbrukaren Karl Albert Rydemark.

   Många arga kommentarer mot Arla i sociala medier.
  Många arga kommentarer mot Arla i sociala medier. FOTO: SVT/Skärmdump/Ann Lindén

  ”Ta ansvar och be om ursäkt… utan förbehåll!!!”, ”Ni borde skämmas” och ”Uselt handlat så här långt”. Så lyder några av de tusentals kommentarer som kommit in på Arlas Facebook-sida efter SVT:s Uppdrag gransknings program ”Arlagården”, som fokuserar på en mjölkgård som utreds för misskötsel av djur.

  Arla väljer i programmet att inte kommentera de bilder och filmklipp som visas, filmklipp som enligt Uppdrag granskning ska ha spelats in i december 2019.

  Bolagets vice ordförande Heléne Gunnarson säger till ATL att Arla inte vill diskutera ett enskilt fall i tv. Men det är just bristen på reaktion från Arla som är föremål för skarp kritik.

  Flera läsare har hört av sig till ATL efter att de sett programmet. En av dem är tidigare Arlabonden Bengt Johansson.

  – Man blir illa berörd när man ser det här och jag förstår att konsumenterna reagerar. Det här drabbar nog Arlabönderna ganska rejält. I dag mister de säkert många miljoner i intäkter.

  Han menar att Arla är bristande i sin krishantering när de väljer att inte be om ursäkt och bemöta kritiken.

  – Man ska vara bror duktig hela tiden, men detta sänker förtroendet för hela organisationen. Det finns ingen som helst självkritik. Svårare än så är det inte. För alla som ser programmet är det solklart att de inte hanterat det. Ingen vettig människa tror något annat.

  Ytterligare en lantbrukare som är kritisk är Karl Albert Rydemark som tidigare varit köttbonde och nu driver en gård med spannmålsodling utanför Södertälje. Han säger att han blir illa berörd av bilderna som visas i programmet.

  – Det här skulle aldrig ha behövt hända. Var har Arla varit i allt det här? Jag tycker att det här programmet väcker betydligt mer frågor än svar.

  Läs också: Arlabonde utreds för misskötsel av djurLäs också: ”Arlas krishantering är under all kritik”

  Han menar att bristen på reaktion är det största felet.

  – Arla är så oerhört fyrkantiga. Att det gått så här långt är inte okej. De hade kunnat stoppa detta tidigare. Jag hoppas innerligt att svenska konsumenter inte tror det ser ut så här överallt.

  Arla delar inte uppgifter

  Som ATL tidigare berättat har Arla nyligen gjort en extern revision av gården och valt att koppla på den igen efter ett uppehåll. Men Arla vill inte redogöra för ATL vad det är revisionen kommit fram till. I sociala medier är det många som undrar varför Arla fortsätter ta emot mjölk från gården. När ATL ber att få veta vad som fått bolaget att ändra sig säger Heléne Gunnarson att Arla, till skillnad från myndigheter, inte har någon skyldighet att dela med sig av de uppgifterna.

  – Vi vill inte uttala oss om hur det ser ut på en enskild gård. Det skulle bli konstigt om vi uttalade oss om var och en av våra 2 500 medlemmar.

  Men på sin Facebook-sida beskriver Arla läget på gården i en kommentar:

  ”Gården besöktes i går och allting fungerar okej nu. Djuren är rena och har foder. Det är en annan arbetsstyrka som sköter om gården, inte de som arbetade när bilderna togs och filmerna spelades in.”

  Heléne Gunnarson säger till ATL att hon inte känner till vad som kommunicerats på Arlas Facebook-sida och att hon därför inte kan kommentera det.

  Mjölken går till biogas

  En sak Heléne Gunnarsson däremot kan bekräfta är att mjölken från gården från och med torsdagen kommer att gå till biogas i stället för konsumtionsmjölk. Men hon vill inte berätta om bakgrunden till beslutet utan hänvisar till att de är inne i en process.

  Enligt henne arbetar Arla med att hantera kritiken mot bolaget.

  – Vi har full aktivitet på nätsidor och svarar på frågor både muntligt och skriftligt. Det jobbas på rätt så bra.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen