Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Arla: Kontrollsystemet har fallerat

  – Framtiden får utvisa om vi hanterade det hela rätt, men jag tycker fortfarande att det var rätt att inte diskutera en enskild gård i media.

  Det säger Patrik Hansson, vd för Arla Sverige, när han för första gången i ATL kommenterar kritiken i samband med Uppdrag gransknings program ”Arlagården”.

   Patrik Hansson, vd för Arla Sverige.
  Patrik Hansson, vd för Arla Sverige. FOTO: Arla

  Arla har kritiserats hårt efter att Uppdrag gransknings program sändes för drygt två veckor sedan. Kunder, konsumenter och lantbrukare har varit upprörda över Arlas beteende, både när det gäller missförhållandena på den aktuella gården och för att Arla valde att inte delta i programmet och ge sin version.

  – Vi hade gärna pratat om vår goda djurvälfärd och vårt kvalitetsarbete som vi har inom Arla, men nu handlade programmet om en enda gård och då valde vi att inte kommentera eftersom vi inte vill hänga ut en enskild producent, säger Patrik Hansson.

  Han säger att de flesta reaktionerna kom inom de närmaste fyra timmarna efter att programmet sänts. Några dagar senare var kommentarerna på sociala medier nere på en normal nivå igen.

  – Vi fick en kraftig mängd frågor från kunder och konsumenter men när folk har fått svar, har det också lugnat ner sig.

  Flera arga röster uppmanade till bojkott av Arlas produkter. Har detta påverkat försäljningen?

  – Nej, vi har följt försäljningen dagligen och vi ser ingen tendens till tappad försäljning. Några kategorier har gått svagt ner, andra har gått svagt upp. Om något finns det en risk att detta kan bidra till att folk tappar förtroendet för mjölk överhuvudtaget, men det är det för tidigt att säga något om.

  Hur har det här påverkat ert arbete?

  – Någonstans har kontrollsystemet fallerat och vi ska tillsammans med LRF och länsstyrelserna hitta ett sätt att fånga upp sådant här betydligt tidigare. I vissa delar av Sverige fungerar samarbetet mellan organisationer och kontrollorgan jättebra. I andra delar av Sverige kan man lära sig mera av dem som är duktiga.

  När det gäller bristerna i kontrollsystemet, hur fick ni kännedom om problemen på gården?

  – Jag vill inte kommentera det eftersom vi beslutat att inte kommentera en enskild gård.

  Vilka förändringar har ni vidtagit inom när det gäller er egen kontroll?

  – Det pågår en uppgradering av kvalitetsprogrammet Arlagården som handlar om att säkerställa djurvälfärd, kvalitet och så vidare, men det arbetet hade redan startats innan programmet sändes.

  Vilka förändringar har ni gjort efter programmet?

  – Vi tittar på hur vi kan jobba med andra intressenter för att fånga upp detta innan det blir ett problem.

  Ni beslöt att inte sälja mjölken från den aktuella gården som konsumtionsmjölk utan i stället göra biogas av den. Var det för att inte riskera att gårdens ”badwill” skulle stänka ner den övriga Arlamjölken?

  – Ja, vi fattade beslutet direkt på morgonen efter att programmet sänts. Det var inget fel på mjölken utan vi gjorde detta av emotionella skäl. Många konsumenter frågade: Kan ni säkerställa att den här mjölken inte hamnar i vårt mjölkpaket?

  Ni har blivit kritiserade för er krishantering. Med facit i hand, tycker du att ni kunde ha gjort på något annat sätt, både när det gäller er medverkan i programmet och den efterföljande kritikstormen?

  – Det får framtiden utvisa. Jag tycker att vi har svarat på alla frågor som vi har fått från medierna. Sedan kan man diskutera vårt beslut att inte medverka i Uppdrag granskning, men jag tycker fortfarande att det var rätt att inte diskutera en enskild gård. Däremot har vi hela tiden varit beredda att diskutera branschfrågan.

   Bild från Uppdrag gransknings reportage ”Arlagården”. Enligt Sveriges Television visar bilden förhållandena på gården i reportaget.
  Bild från Uppdrag gransknings reportage ”Arlagården”. Enligt Sveriges Television visar bilden förhållandena på gården i reportaget. FOTO: SVT

  ”Arlagården” – detta har hänt

  • 29/1 publicerade SVT:s Uppdrag granskning programmet ”Arlagården”. I programmet fick tittarna höra vittnesmål om misskötsel av djur på en mjölkgård samt se filmer och bilder från gården som ska ha tagits i december 2019. Bilderna visar magra djur med gödselpålagringar som står i en skitig ladugård. Programmet väckte stora reaktioner.

  • Sedan 2010 har länsstyrelsen tagit emot 38 anmälningar mot gårdsägaren. Det har lett till 17 kontroller.

  • Sedan 2016 har länsstyrelsen utfört åtta kontroller och vid fem har brister konstaterats.

  • Lantbrukaren har polisanmälts och utreds nu för misskötsel av djur, enligt åklagare.

  • 30/1 meddelade Arla att all mjölk från gården går till biogas i stället för till konsumtionsmjölk.

  • Gården i fråga är, efter beslut i tingsrätten, under rekonstruktion. Den 31 januari meddelade den advokat som ansvarar för rekonstruktionen att ett 30-tal djur slaktats efter beslut av veterinär, samt att ytterligare ett 50-tal skulle skickas till slakt då besättningen behövde minskas.

  • Målet är nu att sälja gården skyndsamt. Sista dagen för anbud var den 11 februari.

  Källa: ATL, Länsstyrelsen, SVT, Hela Hälsingland

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen