facebooktwittermail d

Franskt vegoförbud träder i kraft

Vegetariska produkter får inte längre säljas med ord som traditionellt förknippas med kött.

Vegetariska produkter får i Frankrike inte längre säljas med ord som traditionellt förknippas med kött. ”The impossible burger”, gjord på vegetabiliskt protein, får till exempel inte kallas burgare i Frankrike.
Vegetariska produkter får i Frankrike inte längre säljas med ord som traditionellt förknippas med kött. ”The impossible burger”, gjord på vegetabiliskt protein, får till exempel inte kallas burgare i Frankrike. FOTO: ISTOCK

Sojakorv och vegostek måste försvinna från franska butiker. En nyligen antagen lag slår fast att termer som är förknippade med köttprodukter inte längre får användas för livsmedel gjorda på vegetabiliskt protein.

Lagförslaget antogs ursprungligen redan 2018, men det franska grundlagsrådet underkände delar av regelverket och de fick göras om.

Köttprodukter saknar lagskydd

På EU-nivå är det redan lag att vissa ord, som mjölk och ost, bara får användas för mejeriprodukter, med några undantag. Motsvarande lagskydd finns inte för köttprodukter. EU-parlamentets jordbruksutskott hoppas att det i den pågående jordbrukspolitiska reformen ska ingå ett förbud liknande det franska.

I den franska lagen ingår även obligatorisk ursprungsmärkning på kött som går utöver de krav som gäller i EU. Jordbruksminister Didier Guillaume säger enligt ett pressmeddelande att han hoppas att det ska inspirera till förändringar i märkningskraven för hela EU.