Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 augusti 2017

  Kött namnskyddas inte

  Det finns inga planer från EU-kommissionen på att förbjuda vegetariska produkter från att kallas kött.

  FOTO: Frida Jonson

  Den som förvirras av innehållet i vegetarisk korv eller veganska biffar har ingen hjälp att hämta hos EU-kommissionen. I ett svar till tre italienska EU-parlamentariker slår EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis fast att kommissionen inte tänker lagstifta för att göra vissa ord, som ”kött” förbehållna animalieprodukter.

  Frågan kom upp efter att EU-domstolen nyligen gav ett förhandsbesked om att orden ”smör”, ”grädde”, ”yoghurt”, ”mjölk” och ”ost” i princip bara får användas för produkter gjorda på mjölk. För mejeriprodukter finns det EU-lagstiftning som reserverar de termerna för ”juversekret”. Att kalla något för, till exempel, tofusmör är alltså inte tillåtet.

  Motsvarande regelverk finns inte för kött, men Vytenis Andriukaitis, ansvarig kommissionär för bland annat livsmedelssäkerhet, anser att gällande lagar om att livsmedelsinformation inte får vilseleda konsumenten om innehållet i en produkt räcker bra.

  Undantag från mjölkregeln

  Det finns några vegetariska produkter som får använda termerna som annars är förbehållna mejeriprodukter. Det handlar om produkter som anses traditionella och/eller etablerade, bland annat kakaosmör, jordnötssmör och kokosmjölk.

  LÄS MER: Sojamjölk får inte kallas mjölkPREMIUM: Satsar på många grödorLÄS OCKSÅ: EU-kommissionen hotar med glyfosatstopp

  Relaterade artiklar

  Till toppen