Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni 2017

  EU-domstolen: Mjölk kommer från djur

  Uttryck som "sojamjölk" och "tofusmör" får inte användas i marknadsföring, slår EU-domstolen fast.

   Sojamjölk får inte kallas för mjölk slår EU-domstolen fast.
  Sojamjölk får inte kallas för mjölk slår EU-domstolen fast. FOTO: Mostphotos

  Kallar man något för ”smör” eller ”mjölk” eller ”grädde” ska det komma från ett däggdjur. Vegetariska alternativ till sådana produkter får inte använda de beteckningarna. Det framgår av ett förhandsavgörande från EU-domstolen, gjort på begäran av en tysk domstol där företaget TofuTown stämts för att ha sålt produkter som ”tofusmör”.

  Undantag finns

  TofuTown argumenterade för att dagens konsumenter förstår att det inte nödvändigtvis är mejeriursprung i allt som kallas smör eller mjölk och att kopplingen till växten som används i stället gör att missförstånd undviks.

  EU-domstolen konstaterar att lagstiftningen säger att med mjölk ”avses uteslutande det normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar”. Det gäller även i princip ord som grädde, ost, yoghurt och smör. Undantag finns för traditionella eller etablerade produkter som kokosmjölk, kakaosmör och jordnötssmör.

  LÄS MER: Mer mjölk med raps på menynLÄS MER: Odlingen av genmodifierade grödor ökarLÄS MER: Mer betalt för GMO-fri mjölk

  Relaterade artiklar

  Till toppen