facebooktwittermail d

Ny rapport: Allt fler svenskar producerar öl, vin och sprit

Antalet producenter av alkoholhaltiga drycker har ökat markant i Sverige de senaste åren. Och det är främst de småskaliga tillverkarna som blir fler, det visar en ny rapport.

FOTO: CHARLOTTE ÅGREN

Destillerier, bryggerier och vinodlingar poppar upp som aldrig förr i Sverige, i alla fall enligt en ny rapport om dryckesbranschens utveckling i landet. Från att för några decennier sedan bara ha varit en handfull finns i dag drygt 550 svenska producenter av antingen öl, sprit eller vin, enligt rapporten som offentliggjordes under tisdagen.

Anders Johannesson från LRF är en av de som står bakom studien.

– Jag är oerhört fascinerad av den framtidsanda som producenterna visar. De är duktiga hantverkare och de är stolta. Man vill utveckla, fortsätta investera och man tror att lönsamheten kommer öka. Man ser helt enkelt stor potential, säger Anders Johannesson.

Ölbryggerierna ökar snabbast

2010 fanns ett 40-tal bryggerier i Sverige och i dag uppger 413 av de 550 företagen att de ägnar sig åt att framställa öl. Det är framför allt mindre lokala mikrobryggerier som ökar, både mest och snabbast.

Enligt Anders Johannesson är det naturligt att de småskaliga producenterna ökar mest.

– Det är en stor utmaning att gå från att vara lokal till att bli nationell. Det finns en tydlig tröskel som har med avsättningsmöjligheterna att göra. Stora bryggerier och vinproducenterna har lättare att matcha efterfrågan och utbud, säger Anders Johannesson och fortsätter:

– De småskaliga producenternas marknad är regional och lokal. De närmaste tre-fyra systembolagen begränsar marknaden, likaså finns en begränsning vad gäller kunder. Man vänder sig kanske till lokala restauranger och de kan vara få.

Många av de svenska dryckesföretagen finns på landsbygden och har sina rötter i jordbruksnäringen, särkilt vinodlingen. Att intresset för vin- och öltillverkning ökar har en direkt påverkan på Sveriges lantbrukare, menar Anders Johannesson.

Ökad efterfrågan på humle

– Vinproducenterna odlar sina druvor själva eller använder inhemska. Bryggarna däremot importerar drygt hälften av sina råvaror vilket beror på att vi inte har så mycket humle här. Malt är det dock ingen brist på, det är snarare mälterierna som är få. Samtidigt tror jag att den ökade efterfrågan på den här typen av råvaror till exempel kommer göra att fler humleodlare dyker upp. Det tar nog några år innan det finns ett tillräckligt utbud, men en förändring kommer ske. Producenterna är medvetna om att lokala råvaror är viktigt för identiteten, vilket direkt påverkar jordbrukarna, avslutar Anders Johannesson.

LÄS OCKSÅ: Ekotrenden håller i sig bland drycker

LÄS OCKSÅ: Vinbondens fyra tips till bolaget

LÄS OCKSÅ: Så reagerar ölsverige på ATL:s nyhet