Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 14 december 2017

    ”Man blir lurad som konsument”

    Att öl som marknadsförs som ekologiskt innehåller besprutad humle är missledande för konsumenten. Det menar Svenska Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf.

     Att ekologiskt odlad humle är nästan dubbelt så dyr som konventionellt odlad humle är troligen den bakomliggande orsaken till ölproducenternas val tror Tomas Lindohf, ordförande för Svenska Ölfrämjandet.
    Att ekologiskt odlad humle är nästan dubbelt så dyr som konventionellt odlad humle är troligen den bakomliggande orsaken till ölproducenternas val tror Tomas Lindohf, ordförande för Svenska Ölfrämjandet.

    Systembolagets ekoölsförsäljning har ökat med 600 procent på sex år. Men merparten av ölproducenterna har dispens för att använda konventionellt odlad humle vid bryggningen.

    LÄS MER: ATL avslöjar – Dispenser bakom stora ökningen av ekologisk öl

    Jan Bärtås som är ölskribent på Smålandsposten menar att det är en missvisande marknadsföring.

     Det är inte omöjligt att odla ekologisk humle i Sverige menar Jan Bärtås. ”Det besvärligaste är väl egentligen att allt måste rensas för hand.”
    Det är inte omöjligt att odla ekologisk humle i Sverige menar Jan Bärtås. ”Det besvärligaste är väl egentligen att allt måste rensas för hand.”

    – Ekologiskt driver otroligt starka marknadskrafter och då är det bekymmersamt när den här typen av kraftiga dispenser ges. När dessutom vissa varor får dispens medan andra inte får det, är det riktigt illa. Jag ser ingen logik i det hela och man blir dessutom lurad som konsument, säger Jan Bärtås till ATL.

    Han ser samtidigt hur en ny nisch kan skapas för svenska humleodlare i och med den stora efterfrågan på ekologisk humle.

    Ekonomisk aspekt

    – Jag har själv besökt en ekologisk humleodlare utanför Alvesta. Han är en av mycket få i Sverige som odlar ekologisk humle. Det är inte alls en omöjlig uppgift och vi har ju i Sverige en lång tradition av att odla humle. Det besvärligaste är väl egentligen att allt måste rensas för hand, berättar Jan Bärtås.

    Tomas Lindohf, ordförande, Svenska Ölfrämjandet är inne på samma linje som Jan Bärtås och talar även om den ekonomiska aspekten:

    – Personligen anser jag att det är problematiskt att Livsmedelsverket ger dispens för detta, eftersom det är missledande för konsumenten. Det finns ju ekologiskt odlad humle, men den är nästan dubbelt så dyr som konventionellt odlad humle, vilket jag antar är den bakomliggande orsaken till att producenter väljer att inte använda den.

    – När Livsmedelsverket ger dispens för detta betyder det att producenter som faktiskt använder sig av ekologisk humle inte uppmärksammas för det, eftersom deras produkter drunknar i mängden av alla som använder sig av konventionellt odlad humle, men ändå får kalla sig ekologiska.

    Relaterade artiklar

    Till toppen