Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari 2018

  Bolagets ekologiska drycker fortsätter öka

  Systembolagets ekomärkta försäljning ökade för femte året i rad under 2017. Men ATL:s granskning visar att ölens humle ofta är konventionellt odlad.

   Stora mängder ekologisk öl på Systembolaget innehåller konventionell humle.
  Stora mängder ekologisk öl på Systembolaget innehåller konventionell humle. FOTO: Jerry Simonsson

  Drygt 60 miljoner liter ekologiska drycker, av sammanlagt 483 miljoner liter, flödade förbi Systembolagets kassalinjer i fjol. Jämfört med året före är ökningen nästan 9 procent, skriver TT. Under en femårsperiod har försäljningen mer än fyrdubblats, visar bolagets försäljningssiffror.

  Under förra året var ökningen störst bland cider- och blanddrycker och alkoholfria drycker, även om de två kategorierna befinner sig ljusår bort från försäljningen av ekologiskt vin som stod för nästan tre fjärdedelar av den sammanlagda volymen. Den ekologiska ölen har ökat mest av alla kategorier under en femårsperiod, men kurvan mattades av betydligt under 2016–2017 och steg endast 2 procent.

  Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander säger till TT att fler kunder vill köpa ekologiskt, att fler producenter har ställt om produktionen och att Systembolaget köper in fler ekologiska drycker.

  Slumpvisa tester

  Systembolaget genomför slumpvisa tester av de ekologiska dryckerna för att säkerställa att producenterna lever upp till ekomärkningen. Endast undantagsvis hittas något som inte ska finnas, enligt Systembolaget.

  Enligt ATL:s granskning i december har dock Livsmedelsverket frikostigt gett tillverkarna av ekologisk öl dispens för att använda konventionellt odlad humle och jäst. Det betyder att stora mängder ekologisk öl på Systembolaget innehåller konventionell humle, som är en av de mest besprutade grödorna.

  LÄS MER: Dispenser bakom stora ökningen av ekologiskt öl

  LÄS MER: Kraftig inbromsning i ekoförsäljningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen