Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 October 2017

  SCA: Inget som hindrar avverkning

  "Man gör ett stort nummer av ett begrepp som har ett helt annat syfte". Så kommenterar i dag SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt Greenpeaces aktion mot företaget.

   – Östrandsfabriken tuffar och går. Det gjorde den hela tiden i går och det kommer den att göra i dag, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt till ATL.
  – Östrandsfabriken tuffar och går. Det gjorde den hela tiden i går och det kommer den att göra i dag, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt till ATL. FOTO: SCA

  Organisationen har felaktigt eller mot bättre vetande hängt upp sig på begreppet värdetrakter, säger han.

  Greenpeaces spektakulära aktion vid SCAs fabrik i Östrand avslutades vid lunchtid i går, och kommer inte få några större följdverkningar för produktionen.

  – Östrandsfabriken tuffar och går. Det gjorde den hela tiden i går och det kommer den att göra i dag, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Aktivister hotar driften

  Han bedömer protestaktionen som lugn, även om den fick till följd att transporterna till fabriken hindrades. Enligt Greenpeace var ett fyrtiotal aktivister från sju länder på plats för att blockera lastbilsingången med en grönmålad container, samt för att blockera rälsen och andra infarter.

  Missförstånd om begreppet

  I efterhand har debatten till mångt och mycket handlat om värdetrakter, ett begrepp som Björn Lyngfelt menar att det råder ett visst missförstånd kring.

  – Det är ett begrepp som Naturvårdsverket använder för att styra sina prioriteringar, samtidigt som man är klar över att den mesta av skogen inom värdetrakterna kan brukas på vanligt sätt, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Skogsskyddet granskas

  Att 22 000 hektar värdetrakter hotas av avverkning inom SCA:s upptagningsområde, så som Greenpeace hävdar, är inget som Björn Lyngfelt känns vid.

  – Vi tittar själva på den siffran. Värdetrakter har av de här skälen inte varit en viktig planeringsgrund. Totalt omfattar värdetrakterna i Sverige 5,9 miljoner hektar. Det är 25 procent av all skogsmark i Sverige. Oddsen för att en viss värdetrakt hamnar inom en avverkningstrakt är alltså en på fyra.

  Får medhåll

  Enligt Naturvårdsverkets definition är en värdetrakt ett landskap som har särskilt höga ekologiska värden, och som bör användas inom ramen för den strategiska naturvårdsplaneringen. Även Claes Svedlindh, som är avdelningschef på Naturvårdsverket, säger att frågan är mer komplicerad än så som det hittills har beskrivit i aktionen.

  – Vi är tydliga med att begreppet aldrig ska vara ett område där man formellt skyddar hela landskapet. Handlar det om skog kan man fortsätta att bruka marken men samtidigt ta vissa naturhänsyn. Det kan exempelvis vara där man planerar sin frivilliga avsättning eller ingår ett mer formellt skydd, säger Claes Svedlindh.

  PREMIUM: Kalhyggen – ett hot mot klimatet

  Enligt Björn Lyngfelt hänger Greenpeace felaktigt, eller mot bättre vetande, upp sig på begreppet.

  – Man gör ett stort nummer av ett begrepp som har ett helt annat syfte. Det finns ingen som ställer krav på att man ska sluta med avverkningar i värdetrakter, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Kontroversiella förslag i ny SkogsvårdslagLÄS OCKSÅ: Höjt pris på massa – igenPREMIUM: Västen som skyddar din hund under vildsvinsjaktenLÄS OCKSÅ: EU redo för slutförhandlingar

  Läs mer om

  Till toppen