Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 oktober 2017

  Höjt pris på massan – igen

  Stor efterfrågan på barrmassa gör att Södra åter höjt priset.

   Hygienpapper av olika slag driver efterfrågan på pappersmassa.
  Hygienpapper av olika slag driver efterfrågan på pappersmassa. FOTO: Mostphotos

  Södra höjde priset på barrmassa till 960 dollar per ton från den 1 oktober.

  – Det är en väldig efterfrågan på våra produkter och just nu är balansen till vår fördel, säger Magnus Björkman, marknads- och försäljningsdirektör på Södra Cell.

  Den europeiska efterfrågan på pappersmassa är stor, men det är Kina som är dragloket på den globala massamarknaden.

  Under de senaste 10-15 åren har det skett en gradvis förflyttning av papperstillverkningen i världen, från Nordamerika och Europa till Kina. Den massaproduktion som finns i Kina är inte tillräckligt stor, och en del bruk är relativt gamla och ineffektiva. Därför behöver de kinesiska papperstillverkarna importera mycket pappersmassa.

  Flera höjningar

  Under hösten 2016 låg marknadspriset på långfibrig massa kring 810 dollar, men från den 1 januari i år höjde Södra riktpriset till 820 dollar per ton i Europa. Sedan dess har det varit flera höjningar.

  Den 1 maj höjdes priset till 890 dollar per ton, den 1 september till 920 dollar per ton och nu var det alltså dags för ytterligare en höjning.

  Under 2017 har dock dollarns värde gentemot den svenska kronan sjunkit. En dollar var i början av januari värd 9 svenska kronor, och ligger nu på cirka 8 kronor. Massapriset på 820 dollar i början av januari motsvarade 7 380 svenska kronor och massapriset på 960 dollar från den 1 oktober motsvarar 7 680 svenska kronor.

  Massa

  Svenska bruk producerade hittills i år, till och med augusti månad, 2,8 miljoner ton avsalumassa, det vill säga massa som säljs på den öppna marknaden. Till den svenska marknaden levererades 331 000 ton och totalt har det exporterats 2,5 miljoner ton.

  Den enskilt största marknaden för svensk avsalumassa är Tyskland, som köper 17 procent av Sveriges leveranser. Andra stora marknader är Italien, Storbritannien och Frankrike. Till Asien går 20 procent av de svenska leveranserna.

  Källa: Skogsindustriernas kvartalsrapport

  Läs mer: Södra höjer massapriset

  Premium: Här bygger SCA störst

  Premium: Nu stiger priset på massaved

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen