Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 oktober 2017

  Så ska Östrand bli störst i världen

  ÖSTRAND.

  1 500 personer jobbar med att fördubbla produktionen vid SCA:s massabruk i Östrand. När arbetet är klart ska anläggningen bli störst i världen på blekt barrsulfatmassa. För bygget basar massabrukets tidigare chef.

   1 500 personer jobbar med utbyggnaden av SCA:s anläggning i Östrand.
  1 500 personer jobbar med utbyggnaden av SCA:s anläggning i Östrand. FOTO: Birgitta Sennerdal

  I juni nästa år drar SCA:s utbyggda massabruk i Östrand i gång. Då är produktionen mer än fördubblad, från dagens 430 000 ton massa till 900 000 ton om året. Investeringen är på 7,8 miljarder kronor och därmed blir Östrand den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen – i alla fall ett tag. Det har varit flera utbyggnader inom massaindustrin de senaste åren och det lär komma ytterligare satsningar, eftersom efterfrågan är stor, särskilt från mjukpapperstillverkare.

  – Det är en positiv tillväxt på massamarknaden. På kort sikt kan det bli lite obalans för utbyggnaderna kommer i skov, men massamarknaden växer och har förmåga att svälja de här extra tonnen från Östrand, säger Ingela Ekebro, som är projektdirektör för utbyggnaden.

   Ansvarig för utbyggnadsprojektet är projektdirektör Ingela Ekebro.
  Ansvarig för utbyggnadsprojektet är projektdirektör Ingela Ekebro. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Oavsett hur länge världsrekordet hålls, är utbyggnaden av Östrand en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna och den största i Norrland någonsin. Ingela Ekebro var tidigare chef för massabruket, men har nu frikopplats från de vanliga arbetsuppgifterna och är projektdirektör för utbyggnaden, eller projekt Helios som det kallas.

  LÄS OCKSÅ: Småländsk massaved som på räls till Östrand

  – Det här händer bara en gång så det var ett lätt beslut att säga ja till att köra projektet, säger hon när hon visar runt ATL:s reporter på massabruket som körs som vanligt, men där samtidigt utbyggnaden är inne i en intensiv period.

  Hon och 150 andra personer i projektgruppen har sina arbetsplatser i en lång länga med kontorsbaracker.

   Den utbyggda anläggningen kräver ett nytt renseri, en ny indunstning, en ny torkmaskin och ett utbyggt vattenreningsverk.
  Den utbyggda anläggningen kräver ett nytt renseri, en ny indunstning, en ny torkmaskin och ett utbyggt vattenreningsverk. FOTO: Birgitta Sennerdal

  – Det är en utmaning att bygga samtidigt som vi har produktion. Det är en utmaning att vi inte stör varandra, säger Ingela Ekebro.

  Investeringsbeslutet fattades i augusti 2015 och utbyggnaden startade i februari förra året. Men tankarna och planerna på ett utbyggt bruk har funnits länge.

  LÄS OCKSÅ: Många vill bygga biokraftverk

  2006 investerade SCA 1,6 miljarder i en ny sodapanna på Östrand och fem år senare installerades en ny mesaugn för 500 miljoner kronor. Det var två viktiga steg för att klara en produktionsökning. Men för att nå ända upp till 900 000 ton, behövs ett nytt renseri, en ny indunstning, en ny torkmaskin och ett utbyggt vattenreningsverk. Dessutom byggs ett nytt stort blekeri och en ny kokare som tillsammans utgör den nya fiberlinjen. Vissa delar körs i gång under tiden utbyggnaden pågår. Det nya renseriet är redan i gång, där massaveden barkas och huggs till flis.

   Från den nya, panelklädda byggnaden ska hela massabruket styras.
  Från den nya, panelklädda byggnaden ska hela massabruket styras. FOTO: Birgitta Sennerdal

  SE OCKSÅ: Många nya maskiner för gallringsskogen

  I år är produktionen den ordinarie, och likaså nästa år. Under andra halvan av 2018 ökar den visserligen, men eftersom det blir ett stopp i produktionen under våren på grund av ombyggnaden, märks inte produktionsökningen förrän 2019.

  – Vi räknar med att det är 12 till 18 månaders inkörning för det nya bruket, säger Ingela Ekebro.

  Nya Östrand kommer att förbruka dubbelt så mycket ved, 4,5 miljoner fastkubikmeter (m3fub) barrmassaved. Men SCA:s vd Ulf Larsson säger i en intervju med ATL att han inte ser några problem med att få tillräckligt mycket råvara.

  – Vi kommer att kunna försörja Östrand med nästan 100 procent svensk råvara. Det finns ett jättestort intresse från aktörer i närregionen för att leverera till Östrand.

  LÄS OCKSÅ: Ulf Larsson: ”Jag tror stenhårt på skogen”

   Östrands producerar idag 430 000 ton blekt barrsulfatmassa per år samt 95 000 ton kemisk termomekanisk massa för bland annat hygien- och förpackningsprodukter.
  Östrands producerar idag 430 000 ton blekt barrsulfatmassa per år samt 95 000 ton kemisk termomekanisk massa för bland annat hygien- och förpackningsprodukter.

  Fakta:

  SCA investerar 7,8 miljarder i utbyggnaden av Östrand. 1 500 personer arbetar med utbyggnaden.

  I april stoppas hela fabriken för att bygga om sodapannan.

  Östrands massafabrik producerar idag 430 000 ton blekt barrsulfatmassa. Efterfrågan på blekt barrsulfatmassa är stor på grund av en växande efterfrågan på mjukpapper. Östrand producerar också 95 000 ton kemisk termomekanisk massa, CTMP, för bland annat hygien- och förpackningsprodukter.

  Det utbyggda bruket behöver 4,5 miljoner fastkubikmeter (m3fub) råvara per år. Knappt hälften ska gå på järnväg, vilket betyder fyra till fem tåg per dygn.

  Relaterade artiklar

  Till toppen