Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 oktober 2017

  Nu är massaveden het igen

  Nu stiger efterfrågan på massaved när flera bruk satsar. Förändringen påverkar hela landet och priserna har börjat gå upp. Men betalningen varierar mellan bolagen.

  FOTO: Tina Andersson

  Södras bruk i Värö i Halland har blivit större och SCA:s bruk i Östrand i Medelpad ska bli större, vilket gör att möjligheterna att sälja massaved blir allt bättre. Totalt ökar de bägge företagens råvarubehov med 3,7 miljoner fastkubikmeter barrfiber, det vill säga massaved och cellulosaflis.

  LÄS MER: Så ska Östrand bli störst i världen

  Råvaran hämtas inte bara från områdena runt bruken. Sveaskog kör massaved från Småland till Östrand, och Mellanskog kör massaved från Eskilstuna och från norra Hälsingland till Östrand.

  – Förbrukningen ökar i sådan omfattning att det påverkar hela landet, säger Mattias Forsberg som är marknadskoordinator på Sveaskog.

  Låga massavedspriser

  Under flera år har massavedspriserna varit låga på grund av att pappersmaskiner stängts ner. Värst har det varit i Mellansverige där importen från Norge sänkt priserna ytterligare. Danske Bank konstaterar i sitt senaste nyhetsbrev att importen av massaved och cellulosaflis från Norge nu ligger stadigt på en nivå runt 3 miljoner kubikmeter, där massaveden står för cirka 2 miljoner kubikmeter och flisen för cirka 1 miljon kubikmeter om året.

  Mellanskog har jobbat intensivt för att höja priset. Strategin är att öka affären, det vill säga köpa och sälja mer massaved från fler aktörer än tidigare.

  – Vi vill växa med dem som växer och investerar, säger Sture Karlsson som är vd för Mellanskog.

  LÄS MER: Massaved går som på räls

  Nu börjar det ge resultat. Mellanskog och Holmen höjde priset på barrmassaved i maj, men än så länge har inte effekterna slagit igenom fullt ut.

  – Det finns en stor potential för det gallras inte i den utsträckningen som det borde, säger Sture Karlsson.

  Måste restaurera kedjan

  Det är mycket som måste göras. De låga priserna har minskat gallringsaktiviteten, och fått till följd att entreprenörer har bytt inriktning. Hela kedjan från skog till industri måste därför restaureras.

  Stora Enso och Billerud Korsnäs som har industrier i Mellansverige behåller sina lägre massavedspriser. Det finns alltså olika officiella priser på marknaden.

  – Det är viktigt att som säljare titta på priset för det är inte självklart att man får rätt pris, säger Mattias Forsberg.

  I Västernorrland har Metsä Board ställt om sitt bruk i Husum från papper till kartong. Det ökar inte råvaruförbrukningen, men för Norra skogsägarna betyder det att skogsägarnas framtida avsättningsmöjligheter för massaved säkras. Norra höjde listpriset på barrmassaved i mitten av augusti med 20 kronor per fastkubikmeter.

  LÄS OCKSÅ: Vänta med att hugga – och tjäna merLÄS OCKSÅ: Dags att pricka in högsta timmerprisetLÄS OCKSÅ: Nej till Douglas omtvistade skogsköpLÄS OCKSÅ: Läge för klipp i Lantmännen

  Relaterade artiklar

  Till toppen