Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 april 2017

  Södra höjer massapriset

  Södra höjer priset på barrmassa i Europa till 890 dollar per ton. Priset gäller från den 1 maj.

   Magnus Björkman är marknads- och försäljningsdirektör på Södra Cell.
  Magnus Björkman är marknads- och försäljningsdirektör på Södra Cell. FOTO: Ola Kjelbye

  Efterfrågan på långfibrig massa är bra just nu, och dessutom brukar det vara många underhållsstopp i Norden och Nordamerika under våren. Därför höjer Södra massapriset från den 1 maj till 890 dollar per ton.

  – Det är ett väldigt bra marknadsläge och vi får extraförfrågningar från våra kunder. Vi tror den tajta situationen kommer att vara under kvartal två och det är viktigt att våra kunder får reda på prisförändringen i god tid, säger Magnus Björkman som är marknads- och försäljningsdirektör på Södra Cell.

  2016 var ett bra år för producenterna av långfibrig pappersmassa. Efterfrågan på massa ökade i världen, framför allt tack vare en ökad produktion av hygienpapper och pappersförpackningar. Leveranserna av pappersmassa under 2016 steg med 3,9 procent jämfört med 2015, vilket är långt över det långsiktiga snittet på 1,5 procent.

  Under hösten 2016 låg marknadspriset på långfibrig massa kring 810 dollar, men från den 1 januari i år höjde Södra riktpriset till 820 dollar per ton i Europa. I februari höjdes priset till 840 dollar och från den 1 april är priset 860 dollar per ton. Nu höjs det alltså ytterligare.

  Under januari och februari i år har efterfrågan på barrmassa varit 8-9 procent högre än under motsvarande period ifjol.

  – Det är en fantastisk ökning och det är jättebra. En stor del av efterfrågan kommer från Kina som är det stora lokomotivet, men även Europa är starkt, säger Magnus Björkman.

  En dollar var i början av januari värd 9 svenska kronor, därefter sjönk den något men har nu i början av april stigit igen till 9 kronor. Massapriset på 820 dollar i början av januari motsvarar 7 380 svenska kronor och massapriset på 890 dollar från den 1 maj motsvarar 8 010 svenska kronor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen