Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 oktober 2017

  Väst skyddar hund från vilda svin

  Många jakthundar skadas eller dödas av vildsvin varje år. Men man kan relativt lätt skydda sin jakthund genom att använda skyddsväst.

  Vildsvinskador på hundar handlar främst om skador som orsakas av galtarnas betar som sticker och sprätter upp stora sår.

  – Det blir ofta omfattande skador som det kostar att lappa ihop, berättar Christer Andersson, avdelningschef på Folksam djur.

   Christer Andersson, avdelningschef på Folksam djur.
  Christer Andersson, avdelningschef på Folksam djur. FOTO: privat

  Han säger också att det kan vara svårt att avgöra vilka skador som är vildsvinsrealaterade vilket gör att statistiken inte alltid är helt rättvisande.

  – Därför kan jag inte riktigt säkert säga hur många skador vi har varje år, men de senaste fem åren har de ökat med ungefär 10 procent per år.

  • Försäkringsbolag skippar självrisk

  Folksam har valt att ta bort självrisken på alla skador på hundar som konstateras komma från vildsvin. IF och Agria gör likadant om hunden har väst av ett av de tre godkända märkena på sig.

  – Det handlar om skyddsväst från Protector, Tuskproof eller Hunting, berättar Jenny Stenberg som har hand om djurskador på IF.

   Åza Vikström med vildsvinshundarna Choo och Snö som alltid bär väst under jakt.
  Åza Vikström med vildsvinshundarna Choo och Snö som alltid bär väst under jakt. FOTO: privat

  Hon vittnar också om att det är ett ökande problem för varje år som går. – De senaste fem åren har vi haft 115 veterinärvårdsskador och 8 livskador orsakade av vildsvin.

  Åza Vikström och sambon Jörgen Lööv från Sturefors har jagat vildsvin med sina hundar i 13 år och gör det i stort sett dagligdags under säsong. Två hundar har de mist till vildsvinen genom åren. Den senaste hösten 2016.

  – Vi jagade ett område och jag hade min hund kopplad medan hundförarkollegans hund fick tag i vildsvin och drev ut ur området. När den tystnat och försvunnit var det min tur att släppa, berättar Åza Vikström

  Hunden överlevde inte anfall

  Det gick inte många minuter innan Åza Vikströms hund fick tag på vildsvin och det blev ståndskall. Av någon anledning dök den andra hunden upp och visst tumult uppstod med två hundar och ett svin. Terrängen var risig och röjd varför hunden inte kom undan när grisen kände sig hotad och anföll. Galtens betar gick in i blandrastiken knä och hon fick skador som hon inte kunde överleva.

   Vildsvinen kan vara farliga för hundarna i trängda lägen.
  Vildsvinen kan vara farliga för hundarna i trängda lägen. FOTO: mauribo

  Förutom de här olyckorna har Vikströms klarat sina hundar bra genom åren med endast några småblessyrer och det beror delvis på att hundarna alltid bär väst.

  – Västarna täcker inte allt men de täcker de vitala organen vilket innebär att det är ett bra skydd mot de allra svåraste skadorna, säger Åza Vikström.

  LÄS MER: Vildsvin jagar bort lantbrukare från deras gårdarLÄS OCKSÅ: Ständigt på jakt efter hungriga svinLÄS OCKSÅ: Tände brasa – eldade upp bilenLÄS OCKSÅ: Så skyddar du din hund mot varg

  Vildsvinsjägarens tips för att undvika skador

  Välj rätt hundmaterial, speciellt skarpa hundar tar större risker och är därmed mer utsatta.

  Jaga in hunden rätt och undvik områden där det finns smågrisar.

  Känn dina marker, terrängen och vilka grisar som lever där. De svin som är de absolut farligaste för jakthundarna är galtar 70-130 kilo.

  Samjaga aldrig med två hundar – vildsvinet kan känna sig trängt och hundarna tar större risker.

  Använd skyddsväst men se till att det är en modell som är godkänd och som passar din hund.

  Statistik från Agria

  Agria djurförsäkring är specialiserat på djurförsäkringar och ungefär 50 procent av alla försäkrade hundar (80 procent) är försäkrade i bolaget. De har sin egen skadestatistik. Den visar att omkring 130 till 150 hundar säkerställt skadas eller dödas av vildsvin bland Agrias kunder årligen. Men enligt Lotta Möller, veterinär på Agria, är mörkertalet stort och många vildsvinsskador infaller troligen under rubriken sårskador, bettskador och dödad/skadad av andra djur.

  Relaterade artiklar

  Till toppen