facebooktwittermail d

Miljöpartiet: ”Vi har ett ansvar för djuren”

Att lagstifta om kameraövervakning är ingen häxjakt utan ett nödvändigt förslag. Vi har alla ett ansvar för de djur vi håller för mat – att se till att dessa inte far illa i enlighet mot Djurskyddslagen, menar Miljöpartiet.

Arkivbild.
Arkivbild.

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Johannes Thernström, ledamot i Muf, skriver i en insändare att de nyligen avslöjade missförhållandena på djurgårdar är förskräckliga. Där är vi eniga. De flesta bönder är måna om sina djur och har skött dem minutiöst noggrant under uppväxten men tyvärr sker det återkommande avslöjanden av problem som branschen inte har kunnat komma till rätta med.

Att lagstifta om kameraövervakning är ingen häxjakt utan ett nödvändigt förslag och något som branschen delvis redan infört frivilligt. Många stora slakterier har redan i dag kamerabevakning och det är inget stort ingrepp att utöka detta till att gälla alla.

Vi har en djurskyddslag och vi måste både vilja och våga stå upp för den så att de missförhållanden som uppdagades inte sker igen utan att vi långsiktigt kan komma till rätta med problemen. Det tjänar även bonden på.

Antalet mjölkbönder i landet har sjunkit drastiskt och generationsväxling, torkan 2018 och lönsamhetsproblem är de främs­ta orsakerna som anges av LRF själva. Svenskt jordbruk är viktigt för att bevara våra öppna landskap och en hållbar nationell matförsörjning men för att djurhållningen även i framtiden ska vara en del i detta behöver den utvecklas och säkerställas där ledorden är god djur­omsorg och ansvarstagande.

Miljöpartiet anser att vi har ett ansvar för de djur vi håller för mat – att se till att dessa inte far illa i enlighet mot Djurskyddslagen. Det ansvaret måste tas av alla inblandade parter och Miljöpartiet tar sin roll på största allvar.

Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson (MP)

Jenny Lundström, djurpolitiskt ansvarig ledamot i partistyrelsen (MP)

Daniel Ekblom, MP Hudiksvall och Nordanstig

UPPDRAG GRANSKNING OCH KRAV:

Kritiserat Krav-slakteri stoppar slakten

Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”

Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bild

Kravbönder: ”Liten klick gör stor skada”

Ledare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringen