Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari

  Kritiserat slakteri stoppar slakten

  Det uppmärksammade Kravcerifierade slakteriet i södra Sverige, som ertappats med allvarliga missförhållande, slutar slakta.

  – Det förefaller ha varit ett systematiskt beteende att missköta sig när ingen ser på, säger Henriette Bonde Nordström på länsstyrelsen.

   Länsstyrelsen utfärdade 2016 ett föreläggande mot slakteriet som gällde bristande bedövning av slaktdjuren. Bilden är inte tagen på slakteriet som nämns i artikeln – arkivbild.
  Länsstyrelsen utfärdade 2016 ett föreläggande mot slakteriet som gällde bristande bedövning av slaktdjuren. Bilden är inte tagen på slakteriet som nämns i artikeln – arkivbild. FOTO: Marie Swartz/TT

  Aktivistorganisationen Djurrättsalliansen har under ett par års tid filmat delar av verksamheten på slakteriet med hjälp av dolda kameror. När filmerna nyligen publicerades av TV4 avslöjades allvarliga missförhållanden. Filmerna visar bland annat hur djur misshandlas och att tiden efter bedövning innan slaktdjuren avblodas är för lång. Reaktionerna har blivit kraftiga från myndigheter, lantbrukare och allmänhet.

  – Vi har beslutat att återkalla kompetensbeviset för den person som utförde slakten på filmerna. Vi kommer också att polisanmäla, säger Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten på Länsstyrelsen.

  Länsstyrelsen utfärdade 2016 ett föreläggande mot slakteriet som gällde bristande bedövning av slaktdjuren.

  – Sedan dess har vi inte fått in någon anmälan varken från allmänheten eller från den officiella veterinären. Det förefaller ha varit ett systematiskt beteende att missköta sig när ingen ser på, säger Henriette Bonde Nordström.

  Utförde stickprovskontroller

  Det är Livsmedelsverkets veterinärer och inspektörer som har hand om den löpande inspektionen av slakterierna. Alla djur besiktigas av dem innan slakt. Efter slakt granskas även slaktkropparna av Livsmedelsverket. Därutöver gör Livsmedelsverket oanmälda stickprovskontroller av olika delar i slakteriernas verksamhet och bristande djurskydd anmäls till Länsstyrelsen av Livsmedelsverket.

  – Vi gjorde ett tiotal stickprovskontroller vad gäller djurskydd på slakteriet under 2020 utan att någon avvikelse har rapporterats. Vid ett tillfälle har det dock noterats att avblodningen gjorts någon sekund för sent. Detta åtgärdades dock av företaget, säger Henrik Björnfot, avdelningschef för inspektörerna på Livsmedelsverket.

  Det uppmärksammade slakteriet är ett mindre slakteri med tillstånd att slakta gris, får och nötkreatur. Det har slaktats varje vecka på anläggningen, men inte varje dag.

  Sedan skandalen briserade har Livsmedelsverket fått besked från slakteriet att ingen mer slakt planeras.

  – Slakteriet har meddelat att man inte har någon slakt planerad framöver. Vi har hämtat våra kontrollstämplar och annat material, säger Henrik Björnfot.

  – Om de vill starta slakt igen finns det inget som hindrar det under förutsättning att slakteriet följer reglerna och länsstyrelsens beslut, säger Henrik Björnfot.

  Välkomnar kameraövervakning

  Kameraövervakning av slakt har i debatten lyfts fram som en möjlighet att förbättra myndigheternas insyn i verksamheten. En sådan utveckling välkomnas av Henriette Bonde Nordström på länsstyrelsen.

  – Det finns kameraövervakning på slakterier i Storbritannien och Frankrike. Vi ser gärna en diskussion om detta även i Sverige. Det kan vara ett bra komplement till våra inspektioner, säger hon.

  Även Henrik Björnfot är positiv till kameror på slakterierna.

  – Allt som kan påverka djurskyddet till det bättre är välkommet. Om det visar sig att kameraövervakning är en bra och fungerande lösning är det absolut intressant.

  ATL har sökt slakteriet för en kommentar.

  UPPDRAG GRANSKNING OCH KRAV:Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bildUppdrag granskning: Krav undviker eller förvränger viktiga faktaKravbönder: ”Liten klick gör stor skada”Ledare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen