Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Kravbönder: ”Liten klick gör stor skada”

  Reaktionerna är många efter Uppdrag Gransknings program ”Kravgårdarna”. ATL har pratat med två lantbrukare som driver Kravcertifierade gårdar.

  – Förtroendet är definitivt naggat i kanten, säger Kalle Sand, Kravbonde i Eksjö.

   Uppbundna eko-kor hos Elin Rydström på Lovö Prästgård (arkivbild).
  Uppbundna eko-kor hos Elin Rydström på Lovö Prästgård (arkivbild). FOTO: Marion Palm

  På onsdagskvällen sändes SVT:s Uppdrag Gransknings program om Kravgårdarna som visar att över 30 certifierade gårdar de senaste åren har fått föreläggande, blivit dömda för brott mot djurskyddslagen eller blivit dömda för djurplågeri.

  Tittarna fick se bilder på magra och döende djur tagna av kontrollanter och reaktionerna har blivit många – inte minst på ATL:s Facebooksida.

  En läsare skriver bland annat ”Trodde naivt att jag kunde lita på Krav. Hur är det då med ekologiskt och fairtraide världen över?”

  Men det är inte alla som riktar kritik mot Krav. ”Du kan ju fortfarande lita på 99,5% av oss”, skriver en annan som svar.

  LÄS MER: Kravs vd om granskningen: Stämmer inte med vår bild

  ”Vill misskreditera svensk djurhållning”

  Elin Rydström bedriver en mindre Kravcertifierad gård med mjölkproduktion på Lovö Prästgård utanför Stockholm.

  – Först och främst blir jag ledsen och bestört över att se djur fara illa, säger hon när ATL ringer upp.

  Hon framhåller även att hon är besviken på hur programmet har granskat Krav och menar att det är många frågor som tittarna inte får svar på.

  – Men vad har hänt och hur kunde det ha fått hända?, undrar hon och säger att Uppdrag Granskning, enligt uppgift från Krav själva, även tar upp gårdar som inte har Kravcertifierad djurhållning i programmet. Något Elin Rydström menar är vilseledande.

  – De känns som man hellre vill misskreditera Krav och svensk djurhållning i allmänhet, säger hon och fortsätter:

  – Man får ju en uppfattning av att fallen inte har hanterats. När det finns bönder som har bättrat sig och får komma tillbaka tycker Uppdrag Granskning ändå att de inte ska få fortstätta. Det är inte så det fungerar i en rättstat och jag tycker att det är olustigt att programmet förespråkar det.

   Elin Rydström är inte besviken över att granskningen gjordes, utan hur den gjordes.
  Elin Rydström är inte besviken över att granskningen gjordes, utan hur den gjordes. FOTO: Marion Palm

  Fler öppna gårdar

  På Lovö Prästgård tar man emot omkring 6 000 barn varje år, har öppna betessläpp och en gårdsbutik som visar upp produktionen.

  – Det blir en motvikt till den ganska vinklade bilden vi får se på tv. Har man ingen egen relation till lantbruk och endast får bilden via media riskerar det att bli skevt. Oavsett om dessa hemska fall lyfts eller inte tror jag att en närmare kontakt behövs så att människor själva får se var maten kommer från.

  Hur upplever du själv att Kravs kontrollsystem fungerar?

  – Jag upplever kontrollsystemet som väldigt bra. Jag har förstått att det finns ett önskemål om närmare återkoppling mellan Länsstyrelsen och Krav, vilket låter bra.

  ”Förtroendet naggat i kanten”

  Kalle Sand driver tillsammans med sin bror Kravcertifierad mjölkproduktion med 120 kor utanför Eksjö.

  – Det är beklämmande tråkigt när djur inte får den omvårdnad som förtjänas, det tror jag att alla tycker, säger han till ATL.

  Enligt honom kommer Kravs förtroende förmodligen ta en del stryk av programmet.

  – Visst har Kravmärket fått sig en rejäl törn när det framställs så, förtroendet är definitivt naggat i kanten. Det är tråkigt när det är en så liten klick som ger upphov till så stor skada.

  Enligt honom är det läge att öppna upp fler gårdar och vara mer transparenta om man vill ha kvar stödet hos konsumenterna.

   ”Folk kommer längre och längre ifrån landsbygden”, säger Kalle Sand som menar att fler måste öppna upp sina gårdar och visa konsumenterna hur det egentligen ser ut hos djuren.
  ”Folk kommer längre och längre ifrån landsbygden”, säger Kalle Sand som menar att fler måste öppna upp sina gårdar och visa konsumenterna hur det egentligen ser ut hos djuren. FOTO: Privat

  Glapp i kommunikationen

  Hur upplever du själv att Kravs kontrollsystem fungerar?

  – Generellt tycker jag det är bra men kanske borde mer fokus ligga på just djuromsorgen. Det borde även finnas en tydligare koppling mellan länsstyrelser och kontrollorganet, säger Kalle Sand.

  I dag är det krav på att djurhållaren själv ska informera om eventuella föreläggande, polisanmälningar och domar till certifieringskontrollanterna.

  – Kontrollanterna frågar: Har du några föreläggande? Men det är ju som att polisen frågar en bilist om den kört för fort. Jag förstår inte hur man kan förbise det, har man gjort en överträdelse när det kommer till djurskyddet borde det skickas direkt för uppföljning.

  UPPDRAG GRANSKNING OCH KRAV:Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bildUppdrag granskning: ”Krav undviker eller förvränger viktiga fakta”Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”Kritiserat Krav-slakteri stoppar slaktenLedare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen