Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Kravs vd om granskningen: Stämmer inte med vår bild

  En ny kartläggning från SVT:s Uppdrag Granskning visar att djurhållare som bland annat dömts för djurplågeri fortsatt fått behålla sin Krav-certifiering.

  – Alla former av misskötsel av djur är naturligtvis helt oacceptabel, säger Kravs vd Anita Falkenek, som samtidigt lyfter att 99,5 procent av alla Krav-certifierade djurgårdar inte har fått förelägganden de senaste tre åren.

   Programmet Uppdrag Granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 13 januari klockan 20.00.
  Programmet Uppdrag Granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 13 januari klockan 20.00. FOTO: Sveriges Television

  I januari förra året sände Sveriges Televisions Uppdrag Granskning det uppmärksammade programmet ”Arlagården”, där en mjölkbonde anklagades för att vid upprepade tillfällen ha misskött sina djur grovt. Därefter följde hård kritik mot Arla, som efter programmen bland annat uppdaterade sitt kvalitetsprogram och satte upp en nollvision inom djuromsorg.

  I onsdagens säsongsstart av Uppdrag Granskning står återigen djurhälsa på agendan. Den här gången är det Krav-certifierade gårdar som har granskats.

  Programmets egen kartläggning visar att över 30 certifierade gårdar de senaste åren har fått föreläggande, blivit dömda för brott mot djurskyddslagen eller blivit dömda för djurplågeri.

  Exempel lyfts bland annat från Uppsala län, Dalarna och Småland där lantbrukare dömts för djurplågeri och där dokumentationen från länsstyrelsernas kontroller innehåller bilder på magra och döda djur.

  Krav: ”Fåtal gårdar”

  Enligt Kravs egen analys har 13 gårdar, en halv procent av alla 2 300 aktiva, Krav-certifierade djurgårdar, fått förelägganden från offentlig kontroll under de senaste åren.

  – Alla former av misskötsel av djur är naturligtvis helt oacceptabel men att 99,5 procent av alla Krav-certifierade djurgårdar inte har fått föreläggande under de senaste tre åren är en är en väldigt bra siffra. Vi har ett fåtal gårdar som fortfarande är aktiva trots föreläggande, men där har kontrollföretagen gjort avvikelserapporter och följt upp och sett till så att djuren har det bra, säger Kravs vd Anita Falkenek och fortsätter:

  – Vi är ledsna över hur Krav-kontrollen förs fram för det stämmer inte alls med den bild som vi har.

  Anita Falkenek säger till ATL att hon inte fått ta del av Uppdrag Gransknings lista över de aktuella gårdarna. Det tillbakavisas dock av Uppdrag Granskning, som uppger för ATL att Krav endast efterfrågat en lista över de gårdar som lyfts fram i programmet och fått en sådan den 23 december.

  När ATL frågar Anita Falkenek om detta säger hon:

  – Vi har bett om en komplett lista över de 32 aktuella lantbrukarna som är dömda eller har fått föreläggande, som Uppdrag granskning hänvisade till i intervjun (som visas i Uppdrag Granskning, reds anm), men har fortfarande inte fått den, säger hon och fortsätter:

  – Några dagar efter intervjun fick vi en anonym lista omfattande 33 lantbrukare, men utan information om vilka det var. Den 23 december fick vi en lista över de 15 fall som lyfts fram i programmet.

   98 procent av alla konsumenter känner till Krav-märket, enligt Krav. Bild från SVT:s Uppdrag Granskning.
  98 procent av alla konsumenter känner till Krav-märket, enligt Krav. Bild från SVT:s Uppdrag Granskning. FOTO: Sveriges Television

  Krav uppger sig ha ännu striktare regler för djurvälfärd än de lagar som finns. Minst en gång om året utförs egna kontroller som genomförs av Swedac-ackrediterade företag, bland annat Kiwa Certifiering som menar att de allra flesta sköter sina djur på ett bra sätt.

  – Vi genomför ungefär 1 100 revisioner per år av Krav-certifierade djurgårdar där majoriteten sköter sig otroligt bra. Varje fall är beklagligt och oacceptabelt men det är endast ett fåtal, säger Hans Lindahl, vd på Kiwa Certifiering.

  Enligt företaget har ingen av de gårdar som har djurförbud certifikat för djurhållning i dag. I de ärenden som Kiwa känner till där lantbrukaren dömts för djurplågeri har lantbrukaren blivit avstängd från Krav. Efter att avstängningstiden gått ut kan lantbrukaren ansöka om certifiering igen.

  – Vårt rättssystem bygger på att man ska få en andra chans, säger Hans Lindahl.

  Lät fåren självdö

  Anita Falkenek menar att det i stort sett finns förklaringar till alla gårdar som tas upp i programmet.

  – Till exempel är de ungdjur som filmas i en maskinhall inte Krav-certifierade utan tillhör ett annat bolag, säger hon.

  Ett av de mest anmärkningsvärda fall som lyfts i programmet är en gård i Västra Götaland där djurhållaren dömts för djurplågeri efter att, enligt domen, låtit flera lamm självdö. Bilder visar hur skelett ligger utspridda på gårdsplanen och länsstyrelsens kontrollanter som uttalar sig i programmet menar att gården var ”ett av de värsta ställen de varit på”.

  När Uppdrag Granskning först ringer Krav säger de till en början att gården fortfarande har kvar sin certifiering, vilket man senare tar tillbaka.

  – I det fallet blev bonden avstängd men ansökte senare om att få bedriva Krav-certifierad växtodling, vilket vi tycker att man ska få efter att man tagit sitt straff, förklarar Anita Falkenek och menar att det i dag inte finns några certifierade gårdar med djurhållning som fått djurförbud.

  Vad tror du att reaktionerna på programmet kommer att bli?

  – Vi förstår att konsumenterna känner sig besvikna men vi hoppas och tror att de vill lyssna även på vår sida av saken. Både våra analyser och forskning från SLU visar att brister i djurvälfärden är färre på Krav-certifierade gårdar.

   ”Alla former av misskötsel av djur är naturligtvis helt oacceptabel”, säger Anita Falkenek, vd på Krav.
  ”Alla former av misskötsel av djur är naturligtvis helt oacceptabel”, säger Anita Falkenek, vd på Krav. FOTO: Krav

  Vill förbättra kommunikationen

  Uppdrag Granskning pekar också på ett glapp i informationsflödet mellan den offentliga kontrollen och certifieringsbolagens kontroller.

  I dag finns inget system där certifieringsföretagen per automatik kan se domar eller föreläggande från myndigheter. I stället är det krav på att djurhållaren själv ska informera om eventuella föreläggande, polisanmälningar och domar.

  Är det ett hållbart tillvägagångssätt?

  – Vi ser stor förbättringspotential när det gäller kommunikationen. Vi vill, på något praktiskt och rättssäkert sätt, få ta del av den offentliga kontrollen. På så sätt kan vi fånga upp de gårdar som visar brister i ett väldigt tidigt skede. Får kontrollföretagen information om detta åker de ut direkt och ser hur det ser ut på gården och kan ta bort certifieringen direkt, säger Anita Falkenek.

  Hans Lindahl på Kiwa får samma fråga.

  – De flesta som har föreläggande upplyser oss om det när vi ställer den frågan, säger han och håller med om att det tillvägagångssätt som Anita Falkenek lyfter hade underlättat för kontrollverksamheten.

  – Vi skulle vilja få löpande information från myndigheterna för att snabbare upptäcka sådana avvikelser. Detta är något som Krav som regelägare tittar närmare på och vi är med i den processen för att se hur vi kan närma oss en sådan systematik i informationsflödet.

  Kiwa har som certifieringsföretag i dag möjlighet att tillfälligt dra tillbaka certifikatet medan utredning pågår.

  – Jag kan bara konstatera att vi följer regelverket, men nu finns det anledning att se över hur det ytterligare kan förbättras, säger Hans Lindahl och fortsätter:

  – Vi har både ett rättssystem att förhålla oss till och det regelverk som finns hos Krav.

   ”Krav-märkt mat bidrar till: biologisk mångfald, minskad, klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för miljö och hälsa, bättre arbetsvillkor för anställda”, skriver Krav på sin hemsida.
  ”Krav-märkt mat bidrar till: biologisk mångfald, minskad, klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för miljö och hälsa, bättre arbetsvillkor för anställda”, skriver Krav på sin hemsida. FOTO: Sören Andersson/TT

  UPPDRAG GRANSKNING OCH KRAV:Uppdrag granskning: ”Krav undviker eller förvränger viktiga fakta”Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”Kritiserat Krav-slakteri stoppar slaktenKravbönder: ”Liten klick gör stor skada”Ledare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringen

  Olika uppgifter om antalet gårdar

  Krav har 2 300 aktiva, Krav-certifierade djurgårdar.

  Enligt Krav finns föreläggande eller där lantbrukare är dömda för djurplågeri eller annat brott mot djurskyddslagen mot 13 gårdar, detta gäller de senaste tre åren.

  Enligt Uppdrag Granskning handlar det om 32 Krav-certifierade gårdar som fått någon form av föreläggande de senaste tre åren eller dömts de senaste fem åren.

  Anita Falkenek, vd för Krav, menar dock att ett fall som tas upp är från 2012. Hon framhåller också att det förekommer fall i programmet där lantbrukare har blivit av med sin Krav-certifiering i samband med förelägganden eller domar, men återfått certifieringen senare efter att bristerna åtgärdats.

  Programmet Uppdrag Granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 13 januari klockan 20.00. Här kan du titta på programmet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen