facebooktwittermail d

Nytt smart snabbfäste och vätgasdrivet i Norge

Nytt smart snabbfästessystem från Rototilt, JCB:s nya eldrivna minigrävare premiärvisas och nu rullar Scanias vätgaslastbilar i Norge.

FOTO: ROTOTILT

Nytt snabbfäste från Rototilt

Rototilts nya snabbfästessystem QuickChange gör det möjligt att koppla hydrauliska redskap utan att lämna hytten. De nykonstruerade kopplingarna uppges också ge ett 50 procent högre hydraulflöde. Låskonstruktionen ska ge ett helt glappfritt maskinfäste.

FOTO: JCB

Ny eldriven minigrävare från JCB

JCB ska presentera sin nya eldrivna minigrävare 19C-IE i början av februari. Den ska bara behöva två timmar för att laddas och sedan klara av att köra en hel dag på sina tre litiumbatterier som har närmare 20 kWh kapacitet. Den kan använda såväl 110 som 220 och 415 V som laddningsström. Maskinen väger 1,9 ton och ska ha samma kapacitet som motsvarande dieseldrivna modell.

FOTO: SCANIA

Vätgasbilar från Scania på norska vägar

Fyra vätgasdrivna Scanialastbilar har nu börjat rulla i Trondheim. Den vanliga dieselmotorn har bytts mot en bränslecell, ett 56 litiumbatteri på 56 kWH och en tank rymmer 33 kilo vätgas. Bruttovikten är 26 ton och den uppskattade räckvidden 40 till 50 mil. Köparen, livsmedelsbolaget Asko, har som mål att senast 2026 bara använda nollutsläppsfordon. 2018 beställda man därför 10 Tesla Semi lastbilar, som dock fortfarande inte levererats.

FOTO: VOLVOCE

USA-premiär för Volvos hybridgrävare

På ConExpo 2020 i Las Vegas den 10 till 14 mars ska Volvos 30-tons hybridgrävare EC300E premiärvisas på den amerikanska marknaden. Ett sofistikerat hydraulsystem tar till vara energin varje gång bommen sänks. Det ska spara upp till 17 av bränsleförbrukningen. Läs mer om maskinen här. Över 2 500 utställare kommer till mässan och över 38 000 besökare har redan registrerat sig.

FOTO: BOBCAT

Premiär i mars för Bobcats nya lastare

På maskinmässan SaMoTer i Verona i mars premiärvisas Bobcats nya R serie, S76 och T76. Maskinerna har enligt tillverkaren bland annat fått lättare men samtidigt starkare lyftarmar, bättre sikt samt en motor som ger mindre utsläpp än på lastarna de ersätter i modellprogrammet, S650 och T650.

Entreprenadnyheter från veckan:

Tjuvar slog till mot entreprenadföretag och stal GPS-utrustning för 1,3 miljoner kronor

Stor flexibilitet med Green Tecs nya släntklippare

Så många entreprenadmaskiner stals ifjol

Skogsbrandsdomen till hovrätten