Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 29 januari

  Skogsbrandsdomen till hovrätten

  Såväl försvaret som åklagaren har överklagat tingsrättens dom efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

   Sista juli 2014 började det brinna på ett kalhygge i Surahammars kommun. Först den 11 augusti var branden under kontroll. Då hade 13 800 hektar skog eldhärjats, helt eller delvis. Här byn Rörbo i förgrunden, fotograferad den 3 augusti 2014.
  Sista juli 2014 började det brinna på ett kalhygge i Surahammars kommun. Först den 11 augusti var branden under kontroll. Då hade 13 800 hektar skog eldhärjats, helt eller delvis. Här byn Rörbo i förgrunden, fotograferad den 3 augusti 2014. FOTO: Jocke Berglund/TT

  Åklagare Christer Sammens har överklagat att Stora Enso friades i det rättsliga efterspelet till den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Tingsrätten i Västerås kom fram till att skogsentreprenören ska dömas till en företagsbot på 2,5 miljoner kronor.

  – Stora Enso bär också ett ansvar, precis som entreprenören, säger Christer Sammens till ATL.

  Han tycker därför att även skogsbolaget ska få en företagsbot på samma belopp som entreprenören.

  Även försvaret har överklagat domen, vilken enligt försvarsadvokat Rolf Klintfors kommer att leda till att entreprenören går i konkurs om den vinner laga kraft.

  Svea hovrätt har beviljat prövningstillstånd men ännu har inget besked kommit gällande när de nya förhandlingarna blir.

  – Men det kommer inte att bli en lika omfattande och tidsödande historia som förhandlingarna i tingsrätten, säger Christer Sammens.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen