Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 30 januari

  GPS-utrustning för 1,3 miljoner stulna

  Natten till måndag försvann navigationsutrustning för omkring 300 000 kronor från en gård utanför Enköping. Nästa kväll stals utrustning för omkring en miljon från bröderna Stefan och Mikael Håkanssons firma i samma trakt.

   Natten till tisdagen stal två personer utrustning för omkring en miljon kronor från Mikael och Stefan Håkanssons entreprenadfirma utanför Enköping.
  Natten till tisdagen stal två personer utrustning för omkring en miljon kronor från Mikael och Stefan Håkanssons entreprenadfirma utanför Enköping. FOTO: Privat

  Natten till tisdagen tog sig två personer in i verkstaden hos Bröderna Håkanssons Entreprenad AB utanför Enköping. De försvann med skärmar, GPS-utrustning och handverktyg för omkring 1 miljon kronor, enligt Stefan Håkansson:

  – Men polisen har gjort ett bra jobb på alla sätt. De har tagit det på ordentligt allvar den här gången.

  Hur mycket gårdagskvällens inbrott i slutändan kommer att kosta firman kan han inte säga. Men allt talar för att det blir ett rejält belopp.

  – De har brutit sönder en stor port och en hel del annat. Sedan beror det också på hur mycket vi får från försäkringsbolaget. Vi hade godkända lås överallt och allt var i sin ordning. Men vill man bara ta sig in någonstans så går det inte hindra, säger Stefan Håkansson.

  Läs också: Kraftig ökning av stulna lantbruksmaskinerLäs också: Så snabbt stjäl tjuven din GPS – ny teknik kan stoppa

  Han tror att inbrottet hos dem har en koppling till det som hände på en annan gård i Enköpingstrakten natten till måndagen. Där bröt någon eller några sig in och monterade loss navigationsutrustningen från två traktorer och en skördetröska, skriver SVT Nyheter Uppsala.

  Polis har varit på plats även där för anmälningsupptagning och spårsäkring.

  Lantbrukaren som blev drabbad säger till Uppsala Nya Tidning att han trodde att de skulle vara fredade från inbrottstjuvar då gården ligger några kilometer in på en smal grusväg.

  Nu blir det kameror och larm i maskinhallen, plus att vi måste ta bort skärmarna så fort vi lämnar traktorerna i fortsättningen, säger lantbrukaren till UNT.

  Polisen: Mycket pekar på en internationell liga

  Uppsalapolisen har i nuläget ingen misstänkt för stölderna men menar att man ser ett mönster med att främst är John Deere-traktorer som drabbats.

  ­­– Liksom vid tidigare stölder är det är framförallt lantbrukare med John Deere-traktorer som drabbats. Sannolikt så är det samma gärningsmän som utfört de båda stölderna. I nuläget finns inga misstänkta, men mycket pekar på att gärningsmännen kommer från en internationell brottsliga, säger poliskommissarie Jonas Eronen.

  Läs också: Stulna svenska maskiner kan hamna i KinaLäs också: Uppåt 90 procent av stulna fordon förs utomlands

  Finns det några spår?

  – Vid en av stölderna finns övervakningsfilm samt teknisk undersökning på brottsplatsen är genomförd. Tidigare erfarenheter har dock visat att de som utför dessa slags brott är att anse som professionella och de lämnar få spår efter sig, säger Jonas Eronen.

  Finns det någon koppling till inbrott i andra regioner?

  – För närvarande har jag inga uppgifter om det. Men jag vet att vi under senaste tiden i polisområde Uppsala, där Enköping ingår, och även omkringliggande polisregioner har haft stölder av utrustning från personbilar av märket BMW. Vid analys efter en brottsvåg kan man ibland se att ”parallella stölder” av t ex bildelar, hästsadlar eller båtmotorstölder skett. Det är något vi vet till stor del utförs av internationella brottsnätverk. Om det är så i dessa specifika fall är för tidigt att säga, säger Jonas Eronen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen