Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 december 2019

  Kraftig ökning av stulna lantbruksmaskiner

  Stöldtrycket är fortsatt hårt på lantbrukets maskiner. Under årets tre första kvartal ökade traktorstölderna med 44 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt är också ATV:er och entreprenadmaskiner fortsatt eftertraktade byten, visar siffror från Larmtjänst.

   Utöver traktorerna har även stölderna av ATV:er ökat kraftigt, enligt Larmtjänst.
  Utöver traktorerna har även stölderna av ATV:er ökat kraftigt, enligt Larmtjänst. FOTO: Shutterstock/TT

  Maskinstölderna på gårdar, hos leverantörer och på byggen bara fortsätter. Under de tre första kvartalen har 72 traktorer stulits, vilket är 22 fler än motsvarande period 2018.

  Det har också rapporterats in ytterligare objekt som stulits under fjärde kvartalet men som inte hunnit komma med i statistiken.

  Många av stölderna har skett i Västra Götalands län den senaste tiden, men tillgreppen sker av naturliga skäl i alla jordbrukstäta regioner.

  Utländska ligor bakom kupperna

  I de flesta fall är det enligt polisen utländska ligor på stöldturné som ligger bakom kupperna och som har logistikkedjorna klara för att snabbt få ut stöldgodset ut ur landet.

  – Förklaringen till att stölderna ökar är nog helt enkelt att efterfrågan ökar. Tjuvarna har också blivit skickligare på att komma undan, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

  Utöver de eskalerande traktorstölderna har också stölderna av satellitnavigeringsutrustning följt i samma riktning.

  – Vi har inga exakta siffror men min bestämda känsla är att det också ökar. Det är förmodligen samma klientel som stjäl traktorerna, säger Peter Sundman.

  Lättare att spåra

  Så sent som förra veckan stals exempelvis GPS-utrustning ur entreprenadmaskiner i Örebro län till ett värde av totalt två miljoner kronor.

  GPS-utrustningen är lättare att spåra och utredarna har upptäckt att den förekommit på köp- och säljsajter i till exempel Vitryssland. Man har också fått träff på serienumret till en John Deere-GPS på en sajt i Australien.

  – Vi vet inte hur den hamnade där, men utrustningen är förhållandevis lätt att transportera och det är sällan den spontanstoppas i tullen eftersom de flesta inte ens vet vad det är för något, säger Peter Sundman.

  ATL TV: Så snabbt stjäls en GPS

  När det gäller hjullastare och grävmaskiner visar Larmtjänsts siffror att 169 maskiner stals under årets första tre kvartal. En ökning jämfört med 150 stycken samma tid i fjol. Här sker stölderna främst på byggarbetsplatser.

  – Även om byggboomen nu verkar mattas av finns fortsatt en stor marknad för hjullastare eftersom de används i många sammanhang och inte bara på byggen, säger Peter Sundman.

  ”Stjäls kopiöst mycket fyrhjulingar”

  Stölderna av fyrhjulingar slår samtidigt nya rekord. Under perioden oktober-november anmäldes 90 stölder, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning Mats Carlsson, utredare på Larmtjänst, gjort.

  – Det stjäls kopiöst mycket fyrhjulingar och vi står lite handfallna. De här maskinerna är extremt attraktiva stöldobjekt som är lätta att omsätta i pengar. De tar heller inte så stor plats om de ska transporteras ut ur landet, säger han.

  Bytet är oftast nyinköpta maskiner med en prislapp en bra bit över 100 000 kronor. Det är till största delen bruksmaskiner med tillbehör som vinschar, eller så här års en snöplog, monterad.

  Vikbolandet hårt drabbat

  En gemensam nämnare i många av fallen är att maskinen stått på en enslig gård eller plats, och varit låst enligt alla konstens regler med kätting och klass-3 lås. Trots det sker stölden.

  – Du ska inte vaggas in i någon falsk säkerhet för att du bor ensligt när det gäller fyrhjulingsstölder. Det är något jag lärt mig, säger Mats Carlsson.

  ATV-stölderna sker över i stort sett hela landet men i våras var Vikbolandet hårt drabbat med åtta stölder på bara ett par dagar. Då stals inte enbart fyrhjulingar, utan den liga som misstänks ha varit i farten plockade även med sig båtmotorer och annan utrustning.

  Under hösten har även Södermanland, Uppland, Gävleborg och Dalarna drabbats av omfattande fyrhjulingsstölder.

  – Det kan vara lite knepigt att ta fram heltäckande statistik eftersom fyrhjulingen kan vara registrerad som motorcykel, motorredskap, terrängfordon eller traktor. Men det är ingen tvekan om att stölderna ökar, säger Åsa Lundin, pressansvarig på Larmtjänst.

  Så skyddar du din fyrhjuling

  Lås alltid maskinen, även vid kortare stopp.

  Håll den låst även om den är inlåst i garage.

  Se till att låsa släpet om maskinen är monterad.

  Använd kätting och separat klass 3-lås.

  Gör det så svårt som möjligt för tjuven att ta maskinen från platsen. Parkera ett annat fordon riktigt nära.

  DNA-märk fordonet.

  ATL TV: Så stöldskyddar du gården och dina maskiner – expertens bästa tips!

  Relaterade artiklar

  Till toppen