Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 juni 2019

  Så snabbt stjäl tjuven din GPS

  GPS:er på lantbruksmaskiner är något som tjuvarna riktat in sig på de senaste åren. Tjuven behöver bara ett obevakat ögonblick. Lika snabbt går det för föraren om den vill förhindra en stöld.

   Ögonblick. Det tar inte mera än ett litet obevakat ögonblick för en tjuv att plocka av GPS:en på den här traktorn. Men det finns sätt att skydda sig.
  Ögonblick. Det tar inte mera än ett litet obevakat ögonblick för en tjuv att plocka av GPS:en på den här traktorn. Men det finns sätt att skydda sig. FOTO: Hans Dahlgren

  Det finns ingen exakt statistik på hur många stölder av GPS:er som sker. Men bara i år har det i medier rapporterats om flera stölder från lantbruk i både Östergötland och Uppland, redan innan säsongen kom igång på allvar. I Örebro län har stölder skett från entreprenadmaskiner. I september i fjol drabbades tolv lantbruk på Öland under en och samma natt. Listan går att göra lång.

  Hos Länsförsäkringar i Skåne hade man för någon vecka sedan haft en rapporterad stöld i år, men har sett en tydlig trend de senaste åren.

  – Vi har haft ungefär tio stölder av de här systemen på olika märken, säger Stig Nielsen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.

   Skydd. Nytt för i år är att det finns PIN-kod på vissa av John Deeres modeller.
  Skydd. Nytt för i år är att det finns PIN-kod på vissa av John Deeres modeller. FOTO: Hans Dahlgren

  Tar tio till tolv sekunder att sno GPS:en

  För att testa hur lång tid det tar för någon att plocka av en GPS träffas vi på OP Maskiner i Tomelilla som är återförsäljare för John Deere. En av de anställda ställer sig beredd och vi startar klockan. Han går fram till traktorn, klättrar upp, rycker ur sladden och kopplar med ett enkelt handgrepp loss GPS-antennen och all den elektronik den innehåller. Sedan klättrar han ner och går iväg. Allt sker på 10-12 sekunder.

  – Det gick väldigt fort, och vi har som rekommendation att ta den med sig när man lämnar sin traktor, säger Stig Nielsen

  Och lika snabbt går det för tjuven?

  – Ja, det går lika fort för tjuven.

   Stig Nielsen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.
  Stig Nielsen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne. FOTO: Hans Dahlgren

  Ny teknik ska stoppa tjuven

  John Deere är ett av de vanligaste märkena i Sverige. Deras GPS:er har varit populära även hos tjuvarna. Utrustningen är också designad för att enkelt flyttas mellan maskiner, och för att kunna stöldsäkras genom att ta den med sig. Men det innebär också att den är utsatt om den lämnas kvar på maskinen.

  I vinter har man därför lanserat en ny funktion på vissa modeller.

  – Den finns PIN-kod sedan den första februari, som behövs för att låsa upp 6000-seriens antenner och portabla monitorer som heter 4240 och 4640. Då kommer inte tjuven in i systemet och kan inte använda varken antenn eller monitor, säger Mikael Persson på Svenska John Deere.

  Stig Nielsen på Länsförsäkringar rekommenderar att man aktiverar eventuella stöldskydd och märker upp utrustningen.

  – Man kan märka den med märk-DNA, Smartwater eller något liknande, säger Mikael Persson.

   Mikael Persson, svenska John Deere.
  Mikael Persson, svenska John Deere. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen