Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2019

  Stulna svenska maskiner kan hamna i Kina

  BRUNNBY.

  Att stulna svenska lantbruksmaskiner ofta förs utomlands är känt. Men ny teknik visar att de ibland färdas så långt som till Ryssland och Kina.

   Leif Svensson, VD Smart DNA, i seminarietältet under lantbrukardagarna i Brunnby.
  Leif Svensson, VD Smart DNA, i seminarietältet under lantbrukardagarna i Brunnby. FOTO: Olof Peronius

  Årets lantbrukardagar i Brunnby utanför Västerås inleddes med en dag som gick från strålande sol till kraftigt regn. I det ena av de två seminarietälten kunde besökare inte bara söka skydd mot vädrets makter, utan även få tips på hur de kan skydda sina maskiner från att stjälas.

  Uppdragsgivare i Kina och Ryssland

  Att stölderna av jord- och skogsbruksmaskiner i många fall utförs av internationellt opererande ligor är något som ofta hörs i debatten. Enligt Leif Svensson, VD på stöldskyddsföretaget Smart DNA, finns det i många fall dessutom ytterligare ett led.

  – Vi har litauiska, georgiska, rumänska och moldaviska stöldligor som opererar i Sverige – men de kan i sin tur ha uppdragsgivare i Kina och Ryssland, säger han.

   Bil- och maskindelar från Sverige har kunnat spåras så långt som till Nordkorea.
  Bil- och maskindelar från Sverige har kunnat spåras så långt som till Nordkorea. FOTO: Smart DNA

  Enligt Leif Svensson går detta tillbaka till Rysslands ockupation av den ukrainska Krimhalvön, som ledde till ett internationellt embargo mot Ryssland. Det fick som följd att landet tvingades satsa mer på sitt eget jordbruk – samtidigt som de inte längre kunde importera maskiner från USA och Västeuropa. Sådana gick i stället i många fall att hitta på den globala marknaden för stöldgods, bland annat från Sverige.

  Det är ett påstående som är svårt att kontrollera, även om han ger exempel på utrustning som tack vare att de varit penslade med DNA kunnat återbördas till Sverige.

   ”Nu handlade det inte om lantbruksutrustning i det här fallet, men det hade det lika gärna kunnat göra”, säger Leif Svensson om bildelarna som dykt upp i Nordkorea.
  ”Nu handlade det inte om lantbruksutrustning i det här fallet, men det hade det lika gärna kunnat göra”, säger Leif Svensson om bildelarna som dykt upp i Nordkorea. FOTO: Smart DNA

  Gömda GPS-sändare

  Leif Svensson har dessutom en historia som tydligt visar på hur globaliserad marknaden för stöldgods har blivit. Efter att ha utrustat rattarna i 30 BMW-bilar i Stockholmsområdet med gömda GPS-sändare i miniatyrformat kunde Smart DNA följa hur tio av dessa stals.

  – Huvuddelen hamnade i Litauen. I ett fall stals en ratt från BMW X5 på Kungsholmen i Stockholm och vi kunde se hur den hamnade på Cityterminalen där den åkte vidare med buss ner till Rumänien, förmodligen i en resväska med flera andra rattar.

  I Rumänien omlastades sedan ratten och hamnade via Moldavien i Ryssland, för att sedan flygas till Hong Kong. Därifrån transporterades den, troligen via lastbil, till södra Nordkorea.

  – Det rör sig då troligen om en leverans med en stor mängd rattar. Vi antar att de sedan används för att ”hotta upp” befintliga Mercedes- och BMW-bilar. Nu handlade det inte om lantbruksutrustning i det här fallet, men det hade det lika gärna kunnat göra, säger Leif Svensson.

  ATL TV: Så stöldskyddar du gården – expertens bästa tips!

  Relaterade artiklar

  Till toppen