Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 januari

  Stor flexibilitet med ny släntklippare

  Green Tecs nya släntklippare är utvecklad för att klara av alla möjliga vinklar, och kan därmed utföra flera olika moment som inte har varit möjliga tidigare.

  – I grunden får man två maskiner i en, säger Fredrik Lidberg, försäljningschef på Ysta Maskiner.

   Redskapsarmen är kompatibel med en rad redskap som slaghackshuvud, gersåg och häcksax, men även stolpklippare, ogräsborste och en rad andra tillbehör.
  Redskapsarmen är kompatibel med en rad redskap som slaghackshuvud, gersåg och häcksax, men även stolpklippare, ogräsborste och en rad andra tillbehör. FOTO: GreenTec

  Danska Green Tec har mer än 40 års erfarenhet av släntklippare, och har nu byggt in mycket av sina samlade erfarenheter i sitt nya redskap, Green Tec Scorpion.

  Klipparen levereras i en rad modeller med räckvidder från 3,3 till 8,3 meter, och är i grunden byggd i högkvalitetsstål från SSAB som gör konstruktionen 25 procent lättare och 50 procent starkare.

  – Det ger stora fördelar när man pratar sådana här maskiner, eftersom det får ner vikterna, säger Fredrik Lidberg.

  För att öka stabiliseringen har företaget dessutom patentsökt en ny 4-punktsmontering som gör att maskinen ska bli ännu stabilare, förklarar han.

  Två-i-ett-lösning

  Nyligen belönades konstruktionen med en silvermedalj på Agritechnica. Bland funktionerna märks bland annat möjligheten att klippa nära traktorekipaget, ovanför ekipaget eller långt ner i en slänt.

  Ovanför ekipaget vill man exempelvis kunna klippa om man röjer täta granbestånd eller liknande vid olika typer av trafikleder.

  – I Sverige finns två sorters släntklippare sedan tidigare, den ena utan parallellogram och som kan nå vissa positioner. Sedan finns det en modell som har parallellogram som kan köras rakt ut i samma höjd från ekipaget genom att aktivera endast en funktion i joysticken. Nu kommer ett nytt system, som är ett hybridsystem med två styrfunktioner i samma maskin som aktiveras med en knapp i hytten. Det gör att man får alla rörelser som en parallellarm har, och sedan trycker man av knappen och då får man de andra.

  FOTO: GreenTec
   Tack vare sin unika konstruktion kan armen användas i en rad olika vinklar.
  Tack vare sin unika konstruktion kan armen användas i en rad olika vinklar. FOTO: GreenTec

  Till detta kommer även en större plusmodell där kunderna i princip kan klippa i vilka vinklar de vill.

  Tillvalet Auto Height Control är en annan smart funktion, som ska öka kapaciteten med 25 procent genom att avlasta föraren vid motorvägsklippning, eller på andra platser där terrängen av naturliga skäl kan vara mer eller mindre backig.

  – Det fungerar genom att man lägger ett konstant tryck på bakrullen som sedan lyfter och sänker armen automatiskt, säger Fredrik Lidberg.

  Ökade säkerhetsfunktioner har också varit ett särskilt viktigt fokusområde, och här har maskinen bland annat utrustats med fyra hydraulikkranar som gör att föraren kan strypa flödet manuellt på hela maskinen. Det är i sin tur praktiskt i samband med transport eller underhåll av maskinen, exempelvis om det finns risk att någon annan skulle få för sig att hoppa upp i traktorn och aktivera redskapet.

  Till maskinen kommer även en ny ergonomisk joystick som har utvecklats av Danfoss som ska minimera arbetsskadorna för den som kör många timmar, och ett särskilt load sensitive-system som gör att man kan gå ner i varvtal på traktorn för att spara på transmission och bränsle.

  – Det ger också en besparing på 30 procent på dieseln, säger Fredrik Lidberg.

  Många redskap

  Släntklipparen är kompatibel med en rad redskap som slaghackshuvud, grensåg, häcksax, stolpklippare och ogräsborste. Bland kunderna till de mindre modellerna hittas bland annat kommuner, medan standardmodellerna i första hand säljs till lantbruksföretag som vill hålla sina marker öppna. Plusmodellerna säljs uteslutande till kommuner och entreprenörer som kör många timmar.

  Källa: Ysta Maskiner

  Relaterade artiklar

  Till toppen