Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 28 januari

  Så många maskiner stals ifjol

  Det blev en rejäl ökning av traktorstölderna 2019 jämfört med året innan.

   Flest entreprenadmaskiner har försvunnit i Stockholms län. Västra Götaland är det län där flest traktorer har efterlysts.
  Flest entreprenadmaskiner har försvunnit i Stockholms län. Västra Götaland är det län där flest traktorer har efterlysts. FOTO: Mostphotos

  Under 2019 har 81 traktorer efterlyst, en ökning med 42 procent jämfört med året innan. Motsvarande siffra för entreprenadmaskiner är 195 stycken, en ökning med 9 procent jämfört med 2018.

  Det uppger Larmtjänst.

  En stor andel av maskinerna har inte återfunnits. Av traktorerna har bara 36 kommit till rätta, vilket innebär att 56 procent fortfarande är borta. Av entreprenadmaskinerna har bara 40 stycken hittats, 78 procent är fortfarande borta.

  Läs också: Stulna svenska maskiner kan hamna i Kina

  ”Den höga andelen gods som inte hittas tyder på att mycket försvinner utomlands. Under året har vi anträffat ett flertal jordbrukstraktorer i Litauen och ett par maskiner i Litauen och Polen”, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst i ett pressmeddelande.

  Efterlysningarna av entreprenadmaskiner kommer främst från Stockholms län (91) därefter Skåne (18), Västra Götaland (11) och Uppsala (10). Efterlysningarna av traktorer kommer främst från Västra Götaland (18) och Skåne (13).

  Läs också: ATV:er och entreprenadmaskiner eftertraktat stöldgodsLäs också: Så skyddar du dig mot inbrott och stölder

  Missa inte ATL TV:s serie om hur du stöldskyddar din gård! Se den här nedan:

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen