Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 januari

  Så skyddar du dig mot inbrott och stölder

  Även om man köper in den mest avancerade tekniken är det fortfarande svårt att skydda sig mot brott helt och hållet. Men med belysning, larm och förändrade rutiner kommer man ändå en bra bit på vägen.

  FOTO: Mostphotos

  – Vissa gårdar gör till och med inhägnader där flera gårdar går ihop och låser in sin utrustning, säger Peter Sundman på Larmtjänst, som är försäkringsbolagens samarbetsorganisation.

  Grundtipset är fortfarande att tjuvarna inte vill synas, så ju mer belysning man sätter upp desto bättre. GPS-puckar i fordonen är också ett gångbart tips för att försvåra för impulstjuven. Men däremot plockas dessa ofta bort av de professionella tjuvarna, eller så störs de ut.

  – Det talas väldigt mycket om att 5G-nätet ska föra med sig nya tekniska lösningar som ska vara omöjliga att störa ut, och det är något som man hoppas väldigt mycket på i den här kapprustningen.

  Satsa på märkning

  DNA-märkning kanske inte avskräcker alla tjuvar. Men däremot är tekniken viktig för att polisen ska ha möjlighet att knyta tjuvar till brott och spåra ägarna av stöldgodset, enligt Lina Nilsson som är rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen. Annars tycks grannsamverkan på landsbygden vara ett av de tips som avskräcker tjuvarna mest.

  – Det handlar dels om att man sätter upp skyltar, men också om att tjuvarna ska märka av att det finns ett engagemang. I de studier som har gjorts har man sett att grannsamverkan i tätort och i glesbygdsområden har minskat inbrotten med 36 procent. Men man ser också att fler blir gripna, säger Lina Nilsson.

  Innan polisen beställer hem skyltar krävs det dock att man genomgår en grannsamverkansutbildning som polisen håller i.

  Begränsar tjuvarnas tid

  En annan viktig sak är att inte ha en övertro på att övervakningsutrustningen ska stävja brott och leda till fler gripanden, eftersom bevakningsbolagens åtaganden ofta bara går ut på att återställa och säkra platsen efter ett inbrott.

  – Vi ser inte att larmen har en avskräckande effekt, men däremot minskar de ner på den tid som tjuvarna har på sig att plocka på sig olika föremål.

  Med högre bildkvaliteter blir det också lättare att binda tjuven till brott, och med många av de moderna övervakningssystemen finns det även möjlighet att koppla på brand- och vattenlarm.

  Dieselstölder inom jord- och skogsbruket är fortfarande också svåra att förhindra på teknisk väg, om man bortser från möjligheten att sätta tanken på bilen för att förhindra att man blir av med lika mycket bränsle.

  – Det är ett jätteproblem på gårdar och byggarbetsplatser, och man har gjort många försök som att märka dieseln. Men man har gett upp. Det finns inga bra lösningar i dag, säger Lina Nilsson.

  Fakta: Så skyddar du dig

  • Investera i ett utomhuslarm. Det avskräcker inte alla tjuvar, men minskar ner på tiden de har på sig att stjäla.

  • Installera slangningsskydd till tanken eller fordonet för att undvika drivmedelsstölder.

  • Placera aldrig dieseltanken vid infarten.

  • Med blåmärkt diesel blir du registrerad som ägare.

  • Sätt upp skyltar som varnar för kameror och larm.

  • Stöldmärk din utrustning för att öka dina chanser att få tillbaka den, samt öka polisens chanser att knyta tjuvar till brott.

  • Parkera lastbilar och maskiner intill en vägg eller tätt intill varandra så de blir svårare att slanga på bränsle.

  • Tanka alla maskiner på morgonen i stället för det sista ni gör på kvällen. Då finns det inte så mycket bränsle kvar att slanga.

  • Säkra fönsterrutor in till maskinhallar och dylikt med gallerkonstruktioner. Svetsa fast bultarna så de inte kan skruvas ur.

  • Förstärk utsatta dörrar med järnprofiler som förhindrar att tjuven tar sig in med brytverktyg.

  • Glöm inte bort att se över miljöskyddet kring dieseltanken samtidigt som du ser över säkerheten. Ingen vill få diesel i dricksvattnet!

  • Se till att säkra spår som kan vara användbara för polisen om du har blivit utsatt för brott.

  • Ta ut nycklarna ur traktorn när den inte används.

  • Ha koll på var traktorn parkeras. Undvik att lämna traktorn ute på fältet, har man möjlighet att ställa in den ska man göra det.

  • Använd spårsändare.

  • Och sist men inte minst – göm skottkärran och dra ut nycklar från alla fordon eftersom det händer att tjuvar använder dessa för att frakta bort stöldgodset.

  Relaterade artiklar

  Till toppen