Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 januari 2018

  Facebook blockade känd centerpartist

  Riksdagsledamoten och debattören Staffan Danielsson (C) blev portad från Facebook. "Jag vet inte vad jag har gjort", säger han till ATL.

  Staffan Danielsson (C) är en av riksdagens mest flitiga användare av sociala medier och har många följare på Facebook, där han också driver och modererar flera debattsidor. Men i går fick han ett överraskande meddelande:

  ”Du har begränsats tillfälligt från att gå med och göra inlägg i grupper till den 17 januari kl. 11:32.” Skrev Facebook enligt Staffan Danielsson.

  – Jag vet inte vad jag har gjort. Jag har inte ändrat mitt beteende på Facebook utan ser det som ett viktigt sätt för mig att kommunicera med medborgarna och följa med i debatten.

  Två gissningar om varför

  Han är kritisk till att han blev avstängd utan någon förklaring. Men har själv två teorier:

  – Den ena tanken är om jag har varit för flitig med att dela vissa inlägg, att det skulle uppfattas som någon sorts spam av Facebook. Den andra teorin är att det är en massanmälning mot mig beroende på vissa ämnen som jag skriver om.

  LÄS OCKSÅ: Så vill minister stoppa hotfulla aktivisterLÄS MER: Aktivister skapar hatsidor på Facebook

  Känsliga frågor

  I går meddelade Staffan Danielsson att han tänker KU-anmäla flera ministrar, bland annat justitieministern men även ministrar från tidigare alliansregeringen. Anmälan gäller flyktingmottagningen och att det var fel av Sverige att inte införa medicinska åldersbedömningar av flyktingar.

  Staffan Danielsson har även nyligen efterlyst hårdare straff för djurrättsaktivister som hotar lantbrukare. Han har också krävt åtgärder mot aktivisters hatsidor på bland annat Facebook, vilket ATL rapporterat om.

  – Det finns alltså ett antal sidor som handlar om hat, hot och terror mot en enskild minkfarmare på Facebook. Då är Facebook märkligt passiva däremot, säger Staffan Danielsson.

  PREMIUM: Lättrörliga elever på lantbruksskolorPREMIUM: Brist på djurskötare stor utmaning

  Facebook ändrade sig

  – Jag kan bara skriva till mina vänner på min personliga facebooksida just nu. Jag har också förstått att personer som vill dela mina inlägg inte får göra det.

  Facebooks portning av Staffan Danielsson har gett eko på Twitter och även i traditionella medier. Vid lunchtid på torsdagen fick Staffan Danielsson plötsligt ett meddelande om att hans tillfälliga avstängning hade upphört.

  – Jag har ju inte hört något från Facebook, men de har väl märkt vilket liv det har blivit om det här.

  ATL har sökt Facebooks kommunikationschef Peter Münster.

  LÄS MER: Vill ha frizon från aktivister från minkfarmerLÄS MER: Nytt uppdrag för FederleyPREMIUM: Gröna obligationer på frammarsch

  Relaterade artiklar

  Senaste nytt

  Till toppen